Korisnička podrška i podrška: +49 2452 962-450

Pon - Pet: 7:30 - 17:30

  1. Primene
  2. Regulacija vlažnosti
  3. Regulacija vlažnosti kod skladištenja drvenih čamaca

Regulacija vlažnosti kod skladištenja drvenih čamaca

Optimalna vlažnost vazduha za skladištenje drvenih čamaca je između 60 – 65 %

Drvo "radi" - i to nije uvek prednost kod čamaca!

Ukoliko je vazduh u prostoriji previše suv postoji opasnost od isušivanja dasaka na čamcu. Kao posledica javljaju se pucanje fugni, deformacije i krtost trupa čamca.

Drvo je organski materijal, koji "radi" prilikom promene temperature i vlažnosti vazduha. Zato se preporučuje što konstantnija vlažnost vazduha u zimovniku. Trotec obezbeđuje neophodne uređaje za efikasno ovlaživanje i odvlaživanje zimovnika, skladišta i hala.

Klasični drveni čamci su često srednje ili veoma velike dragocenosti. Zato su, posebno u periodu uskladištenja počev od kasne jeseni pa sve do proleća, izuzetno važni perfektni uslovi za skladištenje. Ovo se pre svega tiče klime u prostoriji, u kojem čamac zimuje. Vlažnost vazduha je posebno od odlučujuće važnosti.

Zavisno od klimatskih uslova na mestu skladištenja može biti izuzetno korisno korišćenje ovlaživača vazduha ili odvlaživača vazduha za regulaciju vlažnosti. Trotec nudi bogatu paletu proizvoda mobilnih ovlaživača vazduha kao i stacionarnih kondenzacionih odvlaživača vazduha za održavanje suvoće u prostorijama skoro svih veličina.

Dobro je znati: Bez obzira, da li napolju, u hali brodogradilišta ili u garaži pored kuće − konstantni opseg vlažnosti vazduha od 60 − 65 % je optimalan za održavanje vrednosti čamca i time idealan za skladištenje preko zime.

Ovlaživač vazduha: Super klima za drveni čamac

Ukoliko je vazduh u prostoriji u zimovniku previše suv, dobro će poslužiti mobilni ovlaživači vazduha kompanije Trotec. Snažni uređaji koji su laki za rukovanje pouzdano pružaju željenu vlažnost vazduha. Time se udobno i efikasno sprečavaju štetni efekti previše suvog vazduha po drvo čamaca. Kompanija Trotec u svom programu poseduje odgovarajuće ovlaživače vazduha sa isparavanjem. Primera radi, sa kapacitetom ovlaživanja od 60 litara na dan, snažni ovlaživač vazduha B 500 obezbeđuje da u komercijalnom skladištu za čamce postoji uvek optimalna vlažnost vazduha u prostoriji. Inovativno radio senzorsko merenje obezbeđuje sigurno merenje i regulaciju vlažnosti vazduha. Za manje hale, a takođe i za privatno skladištenje, preporučuje se higrostatski upravljani ovlaživač vazduha B 400 sa isto tako jakim kapacitetom ovlaživanja do 60 litara na dan.

Odvlaživač vazduha: Kada je unutra suviše mokro

Vlažnost vazduha može biti previsoka zavisno od mesta skladištenja. A previše vlažan vazduh može da šteti kompletnom čamcu, na primer zbog opasnosti od stvaranja plesni, usled čega može da strada ceo enterijer čamca. Sa stacionarnim kondenzacionim odvlaživačima vazduha DH serije za velika skladišta i sa mobilnom TTK-S serijom za manje zimovnike kompanija Trotec poseduje široku lepezu odvlaživača vazduha kojima se svaka veličina skladišta i prostorije pouzdano odvlažuje.

Ako drveni čamac zimuje u nezagrevanom skladištu, robusni kondenzacioni sušač DH 60 je odličan izbor za zaštitu od vlage. Sa 90 litara dnevnog kapaciteta odvlaživanja ovaj snažni paket pouzdano radi i na niskim temperaturama do 0 °C. U manjim zimovnicima sa do 90 m² mobilni kondenzacioni odvlaživač vazduha TTK 105 S garantuje higrostatski upravljano odvlaživanje u permanentnom režimu rada.

Higrometar: Merenje vlažnosti vazduha za tren oka

Trotec poseduje obimnu paletu higrometara i data logera u svom programu. Pomoću ovog merača vlažnosti vazduha se permanentno i pre svega precizno određuje vlažnost vazduha - počev od jednostavnog merenja vlažnosti vazduha u temperature sa termo-higrometrom BZ05 pa sve do longitudinalnog merenja i memorisanja klimatskih podataka u klima data logera sa obimnim mogućnostima za vršenje evaluacije.

Regulacija vlažnosti kod skladištenja drvenih čamaca

Primer primene za regulaciju vlažnosti