Korisnička podrška i podrška: +49 2452 962-450

Pon - Pet: 7:30 - 17:30

 1. Primene
 2. Skladištenje od prašine i logistika
 3. Skladištenje sirovog duhana

Sačuvati kvalitet i aromu: Skladištenje sirovog duhana

Za optimalnu zaštitu robe se primjenjuje isušivanje vazduha u skladištu sirovog duhana.

Nastaviti tradiciju

Oplemenjenje sirovog duhana je velika umetnost. Daleko od velike duhanske industrije se u manjim manufakturama proizvode posebne mješavine sa najrazličitijim aromama. Ali i tu poduzeća u pravilu moraju sirovi duhan, koji doalzi iz celog svijeta, kupovati na kontenjere. I kako se roba često ne prerađuje od jedanput, listovi se moraju oprezno skladištiti. Samo tako se mogu očuvati izvanredna kvaliteta i specijalne arome. Profesionalna proizvodnja optimalne klime za očuvanje čak može pospješiti dodatno zrenje i razvoj arome. Takvi optimalni uveti klime se stvaraju primenom industrijskih sušilica DH-serije Trotec.

Dok je uobičajena cigareta vidljivo u uzmaku, za visokovredne cigare i poseban duhan i dalje vredi: Oni su simbol statusa i uživanje duhana prve klase. Najpozantije i najpoželjnije cigare su još uvek sa Kube, Brazila i Dominikanske Republike. Berba listova duhana se obavlja ručno. Nakon toga se biljke suše do 50 dana – izmjenično na suncu i u hladu. Razvoju arome odgovara subtropska klima. Ali koriste se i specijalna skladišta sa ventilacijom. Tamo počinje proces zrenja, jer kod skladištenja se smanjuje količina vode u listovima. To sušenje završava fermentacijom. Tokom fermentiranja, što ovisno o vrsti duhana traje i više mjeseci, nastaju arome duhana.

Naravno se u zemljama porijekla delovi sirovog duhana prerađuju. Sirovi duhan se i otprema, kako bi se roba u našim postrojenjima mogla prerađivati. Pritom bi se obzir i tradicija proizvođača duhana u zemljama porijekla obavezno trebali nastaviti – za osiguravanje kvaliteta i za zaštitu posebne arome. Pošto proizvođači duhana u pravilu mogu nabavljati duhan samo u kontenjerima, ali isti ne prerađuju od jednom, moraju uzimati u obzir skladištenje sirovog duhana. Sirovi duhan je posebno osetljiv i na klimu. Ako postoji preniska vlažnost vazduha, listovi se brzo isuše, postaju krhki i gube aromu. Ako je vlaga vazduha previsoka, prete buđ i fleke. Oboje može uništiti zalihe unutar najkraćeg vkaiša. Pravu tankoćutnost pri skladištenju sirovog duhana, proizvođači dokazuju sa pametnom klimatizacijom skladišnih prsotorija. Trotec garantuje sa industrijskim sušilicama DH-serije optimalne uvete klime za skladištenje sirovog duhana.

Efektivno protiv prevelike vlažnosti vazduha

Hladno, suvo i dobro ozračeno: Takva klima bi trebala valdati u skaldištu sirovog duhana. Optimalnim uvetima profesionalni isušivači vazduha DH-serije osiguravaju najbolji rad u stacionarnom trajnom pogonu. Sušilice rade po principu kondenzacije i garantuju posebno veliki učinak isušivanja. Oni su proizvedeni od visokokvalitetnih i posebno otpornih komponenata, tako da se izrazito lako održavaju i čak u agresivnom industrijskom okruženju nude optimalne usluge isušivanja. K tome su svi modeli krajnje ekonomični. Sa par rukohvata su DH-industrijske sušilice instalirane i za svaki zadatak se mogu optimalno skalirati. Plus: Neki uređaji su pripremljeni za zidnu montažu i opcionalno dostupni sa pumpom kondenzata.

Prednosti isušivanja vazduha DH-serije Trotec

 • Ekstremno veliki učinak isušivanja
 • Zatvoren sistem sušenja
 • Pouzdan trajni pogon čak u grubim uvetima
 • Potpuno automatski pogon sa lakim održavanjem
 • Konstrukcija zaštićena od korozije
 • Za svaki zadatak optimalno skaliranje
 • Smanjenje troškova energije povratom togase ili zagrejavanje zaštićenim proceiranim vazduhom

Za svaku potrebu odgovarajući model

Da li mala skaldišta ili velike hale: Sirovi duhan zaslužuje najbolju klimu skladištenja. Kako bi svaka prostorija bila opremljena sa optimalnim sistemom klime, pomažu stručnjaci Trotec industrijskog servisa pri planiranju potrebnih kapaciteta i pri izboru modela.

Po želji proizvodimo i adsorpcijske sušače vazduha po mjeri kao specijalnu izvedbu

Rado ćemo da proizvedemo po želji i adsorpcijske isušivače po meri kao savršenu specijalnu izvedbu po potrebi „made in Germany“, na primer:

 • TTR agregate za sušenje u higijenskoj izvedbi
 • TTR agregate za sušenje za suvi vazduh bez LABS
 • TTR agregate za sušenje sa ekstremno niskim tačkama rosišta

Iskoristite mogućnost planiranja, konstruisanja i proizvodnje specijalnih izvedbi sa prilagođenim za individualne potrebe u usklađivanju sa našim specijalistima: Ovdje saznajte više …

Dalji primeri primene za odvlaživanje vazduha

 • Isušivanje & čišćenje vazduha u skladištu

  Za isušivanje vazduha Trotec Group Vam nudi različita rešenja – od sušača kondenzata DH-serije do adsorpcijskih sušilica TTR-serije. Oboje postoje u mobilnim i stacionarnim izvedbama. Naći ćete za svako skladište za robu tj. otpremu ispravnu tehniku isušivanja. Inovativni merni uređaji i podatkovni logeri zaokružuju koncept isušivanja vazduha za skladišta i područja transporta.   Daljnje informacije
 • Isušivanje vazduha u skladištu gnojiva

  Proizvodnja higroskopskih tvari u kemijskoj industriji iziskuju tankoćutnost. Jer tvari vole vodu i rado izuzimaju vlagu iz vazduha okoline. I to može imati fatalne ekonomske posledice. Vezivanjem vode materijal se lepi i gruda iu najgorem slučaju postaje neupotrebljiv. Primer je gnojivo. Ako u skladištu gnojiva vlada prevelika vlažnost vazduha, gnojivo ju izuzoima iz vazduha i zgrudava se. Zato u...

  Daljnje informacije
 • Isušivanje vazduha u skladištu delova za vetroelektrane

  U fazi gradnje vetrovne elektrane delovi postrojenja se nekada mjesecima skladište u vrlo velikim skladištima kao što su hale ili privkaišim šatorima na licu mesta za montažu. Kako bi sprečili štete skladištenja zbog korozije i mraza, je potreban promišljen sistem za regulisanje vlažnosti.

  Daljnje informacije
 • Isušivanje u alatnicama

  Besprekorna zaštitna oprema i savršeno delotvorni uređaji su neizostavljivi pri primeni vatrogasaca i THW-a. Zaštitna odjela, crijeva i cevi moraju biti apsolutno nepropusna. Alati kao što su kliješta i limarske škare moraju biti u besprekornom stanju, takošer i tehnički uređaji kao što su visokoučinkoviti ventilatori, plamenici za rezanje i reflektori. Da se kompletna oprema nakon primene...

  Daljnje informacije
 • Isušivanje vazduha u sušioni

  Kod proizvodnje elektronike i poluvodiča vlažnost vazduha može dovesti do električnog naboja. Zato se odvijaju osetljivi koraci prerade u čistim prostorijama i sušionama. Za te velike zahteve isušivanja vazduha su mobilne adsorpcijske sušilice TTR-serije idealne.

  Daljnje informacije
 • Isušivanje vazduha u teretnom prostoru broda

  Protiv buđa, bakterija i korozije na transportnoj robi i brodu pomaže samo jedno: Teretne prostore opskrbljivati sa konstantno suvim vazduhom sa prilagođenom vlagom vazduha. To uspeva pouzadno sa profesionalno planiranim sistemom za isušivanje vazduha.

  Daljnje informacije
 • Isušivanje vazduha skladišta za platine

  Kod skladištenja tiskanih pločica, vlažnost vazduha može dovesti do električnog naboja i stvaranja patine tj. korozije. Za isušivanje vazduha skladišta za platines su podobne mobilne adsorpcijske sušilice TTR-serije – isto kao i za druga područja proizvodnje elektronike i poluvodiča.

  Daljnje informacije
 • Isušivanje vazduha za slanje & transport

  U kemijskoj kao i u farmaceutskoj branšii je higroskopski sipki materijal u silosu i pri transportu ugrožen zbog vlage vazduha. Takođe nakon proizvodnje vlaga ostaje problem, jer se proizvodi često pakiraju u osetljive kartone sa ulošcima od papira. Profesionalno isušivanje vazduha u skladištu, pri slanju i transportu igra odlučujuću ulogu.

  Daljnje informacije
 • Skladište suvog vazduha

  Zahtjevi u skladištu suvog vazduha su isti u puno branši: Rast bakterija na namirnicama, ljepljenje praha i korozije na metalnim delovima se sprječavaju, kada se relativna vlaga vazduha konstantno drži ispod 50 %. Kao zaštita od buđa je već dovoljno 70 % r.v. Sa isušivačima vazduha TTR-serije te odgovarajućih logera podataka Vam stoje na raspolaganju sistemi za isušivanje vazduha, koji te ciljeve...

  Daljnje informacije
 • Isušivanje vazduha u skladištu drva

  Kod skladištenja drveta potrebna konstantna vlaga drveta od na primer ispod 9 posto za namještaj predstavlja izazov: Bez isušivanja vazduha razlike temperature i mijenjanje vlažnosti vazduha se brinu o tome, da vlaga drveta raste. To ima negativne posledice na kvalitet drveta – od problema pri preradi sve do otpada drveta.

  Daljnje informacije
 • Isušivanje vazduha u vinskom podrumu

  Različite temperature, na kojima vina vriju, vinogradar uglavnom postavlja preko termostata, koji su ugrađeni u spremnike. Ali i primena isušivača vazduha je neizostaviva. Pri niskoj vlagi vazduha se pogotovo crna vina najbolje mogu razviti. Osim toga agregat za sušenje ciljano uništava kondenzat. Trotec ima seriju učinkovitih sušilica u programu, koji se primjenjuju za najrazličitije potrebe....

  Daljnje informacije
 • Čišćenje tepiha - isušivanje vazduha u sušioni

  To više čišćenje tepiha znači, da je proces čišćenja i sušenja prilagođen individualnim vlaknama i materijalu tepiha. Kriva temperatura sušenja može napasti materijal.

  Daljnje informacije