Korisnička podrška i podrška: +49 2452 962-450

Pon - Pet: 7:30 - 17:30

 1. Primene
 2. Vlaženje
 3. Ovlaživanje vazduha u skladištu furnira

Protiv puknuća i deformacije: Ovlaživanje vazduha u skladištu furnira

Protiv štetnog suvog vazduha u skladištu furnira učinkovito pomažu ovlaživači i čistači vazduha. Trotec nudi uređaje za velika skladišta i male zalihe.

Sa zalihama furnira se mora postupati posebno oprezno. Pogotovo u skladištima, gde vlada suvi vazduh, je bitan oprez. Jer: Ako furnirske ploče isuše, postaju ispucane i krhke. Kako bi sprečili skupe štete isušivanja, skaldište se može nadograditi – sa pouzdanim i efektivnim sistemom ovlaživanja. Trotec grupacija preopručuje korišćenje ovlaživača vazduha za veće primene. Za manja područja su podobni i efektivni čistači vazduha Trotec. Tako je roba zaštićena i čitava dolazi kupcu. Najbolja kvaliteta zahvaljujući Trotecu!

Furnir kao površinski materijal čini ekskluzivan namještaj pravim ljepotama. Takođe pri unutrašnjoj izgradnji je furnir za drvo uvek lijep. To je zato, što su ploče i listovi od furnira fino izrađeni prirodni proizvodi, koji sačuvaju boju i ispruganost drveta. Kako bi plemenita kakvoća i boja furnir ploče osatli sačuvani, proizvođači kod proizvodnje uredno paze na sitnice. Već tokom skladištenja sirovine se za proizvodnju furnira potrebno drvo ovlažuje, da se ne stvaraju puknuća. Kod prerade prirodnog proizvoda vlaga takoer igra veliku ulogu. Prije gulenja i rezanja drveta, čime se dobivaju milimetarske ploče i listovi, se materijal kuha tj. pari, da ostane savitljiv. I čak kod naknadnog pocesa sušenja se akribski pazi, da u furniru ostane vlage. Jer jedno je sigurno: Ako furnir ostane presuh, kasnije postaje krhak i ispucan. Tako se i pri skladištenju proizvoda mora paziti na očuvanje vlage.

Drvo radi

Furniri su prirodni proizvodi i nakon obrade ne gube osobinu drveta: Drvo radi. To znači, da i furnirske ploče naginju brzom isušivanju kao i brzom premu vlage. Zato pri skladištenju osetljive robe morate obavezno paziti na slijedeće tačke. Furnir ploče se trebaju skladištiti u tamnim prostorijama, da se spreči izbijelivanje ili obojanje. Skladišna temperatura bi trebala iznositi između 15 i 18 stepeni. Takođe bi vlažnost vazduha trebala biti između 65 i 75 posto. Samo tako se mogu sprečiti puknuća, deformacija i lomljivost robe.

Ovlaživači vazduha za skaldište furnira

Kako bi sprečili efekt presuvog vazduha na skaldištene furnirske listove, ciljano bi se trebalo osiguravati ovlaživanje. Efektivno i trajno ovlaživanje garantuju ovlaživači vazduha Trotec. Učinkoviti i pouzdani uređaji se postavljaju u skladištu furnira, gde se na stisak gumba ispušta puno vlage, koja je potrebna. Pritom se naravno mora paziti, da vlažnost vazduha nije previsoko namještena. Jer prevlažan vazduh opet šteti osetljivom proizvodu.

Zaštita furnira i saradnika

Mobilni isparavčki ovlaživači vazduha Trotec su idealni za zaštitu furnir ploča. jer uređaji reguliraju vlažnost vazduha po želji. Potrebna vrednost vlage se jednom namjesti i već regulira higrostatom upravljano ovlaživanje vazduha automatski. Svi modeli Trotec ovlaživača vazduha rade po pouzdanom principu isparavanja. To znači, da furnirske ploče nisu direktno sa vodom u kontaktu. K tome ne može doći do taloženja kamenca niti do nastajanaj kondenzata. Takođe je prekodnosno ovlaživanje nemoguće. Za efektivno i pažljivo ovlaživanje vazduha u skladištu furnira, Trotec ima više robusnih modela u programu. Potpuno elektronski reguliran ovlaživač vazduha B 250 primerice stvara 500 kubika po satu. Kompaktan snažan paket pokazje preko elektronskog senzora uvek aktualnu relativnu vlagu vazduha. Uređaj se kombinacijom tipki može zaključati, tako da je roba pouzdano zaštićena. B 250 Trotec sa može opremiti sa automatskim dovodom vode i kontrolnikom. Za posebno velike prosotrije se preporučuje B 400 Trotec, jer on uspeva 800 kubika po satu. Uvjerava pouzadnom Trotec tehnikom i dodatno je opremljen sa robusnom konstrukcijom od čelika. Plus: Trotec ovlaživači ne osiuguravaju samo trajno ovlaživanje za zaštitu furnira. I saradnici profitiraju primenom uređaja. Ovlaživači vazduha filtriraju istovremeno vazduh i oslobađaju ga od štetnih tvari i neugodnih mirisa.

Efektivna zaštita manjih zaliha

Zaštita furnira u manjim prostorijama, primerice u manjim obrtima i istovremeno svjež vazduh za saradnike nude čistači vazduha Trotec. Uređaji AW-S-serije osiguravaju pouzadno ovlaživanje i čišćenje prostorijskog vazduha u manjim područjima. Pritom se usisani vazduh vodi pored pločica ovlaživača, gde se pridodaje vlaga. Istovkaišo prljavština kao što je prašine od drveta, pelud i prašina ostaju zalijpljeni na ploči i vežu se u spremniku. To vredi za AW 10 S i AW 20 S. Ovaj čistač garantuje – ovisno o pogonu – dodatno, temeljito HEPA-filtriranje ovalženog vazduha.

Da li velika skladišta furnira ili manje zalihe: Trotec za svaku potrebu ovlaživača ima pravi model. Za optimalnu zaštitu furnirskih listova!

Ovlaživanje vazduha u skladištu furnira

Dalji primeri primene za ovlaživanje vazduha

 • Ovlaživanje vazduha u vrtićima i školama

  Skoro ništa nije presudno za zdravlje kao što je vazduh, koji dnevno udišemo. To vredi pogotovo za našu djecu, koja dnevno posjećuju vrtiće i škole. Pogotovo tamo se mora paziti na najbolju higijenu i svjež vazduh, jer presuvi vazduh mališe pravi osetljive na bolesti i smanjuje koncentraciju. Pošto se u insituciji ne može uvek garantujeti redovita ventilacija, je važna potpora modernom tehnikom....

  Daljnje informacije
 • Ovlaživanje vazduha u skladištu instrumenata

  Visokovredno drvo, filc, fino lepilo i lak: Instrumenti se u pravilu proizvode od osetljivih materijala, što im daje poseban zvuk i rezonanciju. Zato za skladištenje vrednih instrumenata ne treba zaboraviti: Optimalna zaštita i njega. To vredi za instrumente, koji su celi ili delomično od drveta. Jer taj materijal stalno radi i osetljiv je na odstupanja klime. Skladište instrumenata treba tako...

  Daljnje informacije
 • Ovlaživanje vazduha u staklenicima

  Tople temperature i velika vlažnost vazduha je najvažnije, što tropske i subtropske biljke trebaju za brzi i bujan rast. I gljive vole togasu i vlagu. Redovito navodnjavanje je nedovoljno, jer veći dio egzotičnih biljaka vodu uzima iz vazduha. Kako bi proizveli posebnu klimu, je pored sistematskog grejanja bitna primena moderne tehnike za nakupljanje vazduha sa puno vlage. Trotec ima više rešenja...

  Daljnje informacije
 • Ovlaživanje vazduha u server prostorijama

  Pouzdana tehnika je najvažniji kriterij za kupce, koji su spojeni na računalni centar. Vlastita server prostorija je srce tvrtke i zbog toga tamo tehnika mora trajno raditi besprekorno. IT-uređaji moraju biti u savršenom stanju. Zato u računalnim centrima i server prostorijama klima mora biti usklađena sa zahtevima tehnike. Protiv suvog vazduha koji uzrokuje puno problema, profesionalci koriste...

  Daljnje informacije