Korisnička podrška i podrška: +49 2452 962-450

Pon - Pet: 7:30 - 17:30

 1. Primene
 2. Inspekcije, motori i telo
 3. Mjerenje buke motora

Na trkaćoj stazi: Mjerenje buke motora

Kako bi se pridržavali propisanih vrednosti buke na trkaćim stazama, se motori vozila i motocikla testiraju sa mernim uređajima razine zvuka.

Na sve više trkaćih staza se kriteriji pooštravaju. Stanovnici i sudionici eventa bi se trebali štititi od štetnog opterećenja buke. Zato za organizatore eventa motociklizma vredi: Svako vozilo bi se unapred trebalo testirati na emisije buke. Pouzdanu mernu metodu nude merni uređaji razine zvuka Trotec. Oni garantuju brzu i preciznu primenu pri merenju buke.

Jedne buka veseli, drugi se od nje mogu razboliti. To je razlika u ljudima, koji posjećuju trkaću stazu i onih koji sudjeluju u eventima motociklizma, i ljudima, koji žive u blizini takvog mesta eventa. Kako bi štitili stanovnike od štetnog opterećenja buke, vlasnici trkaćih staza i organizatori eventa se moraju pridržavati određenih kriterija buke. Primerice od sezone 2015. za event "Nordschleif" na Nürburgringu vredi maksimalna razina buke od 130 decibela. Na Hockenheimringu vredi granica od 98 decibela. Buka provoženih auta na stacionarnim mernim točkama tako smije iznositi čak samo 90 decibela. To opet odgovara buci stajanja od 98 decibela. Na eventima motociklizma se razina buke konstantno meri. Čim se vozilo jednog sudionika čini prebučno, vadi se sa utrke i testira se od strane voditelja utrke na razinu buke.

Pravovkaiša kontrola

Kako prijatelj motociklizma sa svojim vozilom nebi prevkaišo ispao sa utrke ili ne smije ni krenuti u utrku, bi se auti i motocikli pravovkaišo trebali testirati na razvoj buke. To preuzimaju sami vlasnici ili idu na sigurno i pitaju profesionalce u radionama za Tuning i automehaničarskim radionama. Ali i organizatori na trkaćoj stazi za merenje buke moraju biti najbolje opremljeni. Naposlijetku su oni ti, koji imaju zadnju reč o sudelovanju na eventu. Kako bi mogli provesti točnu analizu buke na motorima auta i motocikala, potreban Vam je precizan merni instrument – merni uređaj razine zvuka Trotec.

Zvukovim na tragu

Kako bi pravovkaišo postupali protiv emisija buke vozila, morate utvditi točne vrednosti buke dotičnog motora. Često se dogodi iznenađenje: Jer u međuvkaišu su neka vozila čak i u originalnom stanju prebučni za neke staze. I kod tuninga neki profesionalci postaju razuzdani. Ljubitelji motociklizma se ne žele uvek odricati otvorenih auspuha, koji su u pravilu odgovorni za ekstremno veliku buku. To i ne moraju, ako pravovkaišo rade sa konkretnim određivanjem razvoja buke i sa nadogradnjama nalaze u području dopuštenog.

Profi za buku

Profesionalnu kontrolu nudi merni uređaj razine zvuka SL300 Trotec. Jednostavno upravljiv merni uređaj ujedinjuje najmoderniju elektrodinamičnu tehniku mikrofona u kompaktnom dizajnu. SL300 je brzo spreman, kada se radi o merenju buke na motorima. Ispunjava dva zahteva mernih instrumenata za razinu zvuka klase tačnosti 2 po IEC 61672-1 te ANSI S1.4. Mjerne vrednosti su posebno jasno prikazane na osvetljenom LCD-displeju. Raspolaže brojnim praktičnim funkcijama kao što je Fast-Slow ocenjivanje vkaiša i u stanju je pohranjivanje 50 mernih vrednosti – idealan za detaljnu analizu i dokumentaciju!

Prednosti mernog uređaja SL300:

 • Klasa tačnosti 2 po IEC 61672
 • Memorija maksimalne i minimalne vrednosti
 • Preklopivo ocenjivanje vkaiša
 • Memorija za 50 mernih vrednosti
 • Osvetljenje displeja

Sa mernim uređajem razine zvuka možete meriti razvoj buke motora auta ili motocikla tokom inspekcije na tehničkom pregledu ali i tokom vožnje.

Dalji primeri primene merne tehnologije u oblasti pregleda, motora i karoserije

 • Inspekcije u poduzećima opskrbe energije

  Isporučitelji energije imaju veliku odgovornost. Jer o njihovom radu ovisi učiank i zadovoljstvo puno poduzeća i privatnih korisnika. To vredi posebno za opskrbu strujom. Zato se kupci moraju moći pouzdati na opskrbu bez smetnje. Kako bi mreža uvek bila u pogonu, opskrbljivač energije opet mora garantujeti optimalno stanje tehnike. Sa redovitim inspekcijama opskrbljivač ima mogućnost, mrežu...

  Daljnje informacije
 • Reparatura kablova

  Kablovi u industriji su često izloženi uvetim a okoliša. Tu dolazi do kvarova, zbog kojih dolazi do nestanka struje – i to nekada na duže vreme. Kako bi to sprečili ili što brže sve ponovo putsili u pogon, se puknuća i defekti kablova pronalaze infracrvenom termografijom. Za efektivnu reparaturu kablova u industriji se koriste termografske kamere Trotec.

  Daljnje informacije
 • Inspekcija bazena

  Ako bazen gubi vodu, to dovodi do velikih finansijskih šteta. Vlasnici bazena, primerice u hotelima, moraju da provode skupe popravke. Pritom gosti ne mogu da koriste bazen na duže vreme i u nekim okolnostima im se mora da vrati dio novca. Kako bi rupe brzo i precizno pronašli, profesionalci koriste termografske kamere. Pomoću infracrvene tehnike se mogu da naprave vidljivim istupi vode na cevima....

  Daljnje informacije
 • Zaštita od korozije karoserija

  Kontrola vlažnosti vazduha glede zaštite od korozije je glavni zadatak pri klima kondicioniranju u automobilskoj industriji. Pored procesne klimatizacije u svim fazama proizvodnog lanca, isušivanje vazduha u svim skladištima igra važnu ulogu. Za isušivanje vazduha u skladištu karoserija ili delova su posebno podobni visokoučinkoviti uređaji TTR-serije. Ti adsorpcijski isušivači vazduha postoje u...

  Daljnje informacije
 • Profesionalno otklanjanje mirisa putem ozona u pripremi auta

  Malo malo u profesionalnoj pripremi auta postoji isti problem: Kako čistimo unutrašnjost vozila naknadno od tvrdokornih ispravanja kao što su mirisi nikotina ili pasa? Trotec sa generatorim ozona nudi inovativno rešenje – uklanja molekule mirisa jednostavno sa ozonom.

  Daljnje informacije
 • Održavanje vrednosti Oldtimer - Classic Cars

  Ruku na srce! Redovito kontrolirate ulje i rashladnu tekućinu u Vašem klasiku. Ali da li kontrolirate takođe i vlažnost vazduha u Vašoj garaži? Tek onako? Vlažnost je najgori neprijatelj svakog klasičnog automobila. Garaža štiti od štetnih utjecaja vkaiša, ali ne i od posledica od prevlažnog (više od 50% r.v.) ili presuvog (manje od 40 % r.v.) vazduha u garaži. ThinC! tehnologija osigurava tokom...

  Daljnje informacije
 • Najbolja garažna klima

  Vaše vozilo vredi! Vrijedi biti zaštićen od štetne klime u garaži. Ali isto tako je vrijedno ga voziti, bez da se brinete o kiši, prašini ili taloženje čađe. Za to postoji VPR+ klima menadžer sa ThinC! tehnologijom. Ući i krenuti!

  Daljnje informacije
 • Mille Miglia

  Mille Miglia – klasik uličnih utrka. Od 1927. auti iz snova voze tročošakastu rutu kroz Italiju. Brescia je start i cilj. Vječan grad Rim je vrhunac dionice i okretište utrke. Mille Miglia, to je 1000 milja zadovoljstva vožnje kroz prekrasan kraj i kulturne atrakcije. Ali puno vkaiša vozačima ne ostaje, kako bi se divili talijanskim ljepotama. Ove godine je vozilo 435 sudionika, četiri dana, svoje...

  Daljnje informacije
 • Opasnosti garaže

  Ne greje zub vkaiša na Vašim Classic Cars: To je majka priroda. Naravno da je Vaše vozilo u garaži – ali da li je tamo stvarno sigurno? Koje opasnosti u garažama mogu vrebati, saznajte ovde.

  Daljnje informacije
 • Sam je muškarac

  Prevlažno, presuvo, prehladno, pretoplo. Preloše izolirano, predobro izolirano – ona se nažalost još mora izmisliti: Savršena garaža. Bezbroj opasnosti kao korozija, buđ & Co. vrebaju u garažama sa Classic Cars i ljubiteljskim vozilima. Srećom Vam milina tehnika nudi bezbroj mogućnosti suprostavljanja tim prirodnim problemima.

  Daljnje informacije
 • Mjerenje & upravljanje MV tehničkih pregleda

  Za osiguravanje kvaliteta vozila ili komponenta se na različitim tehničkim pregledima simuliraju različiti uveti klime. Za merenje tih parametara naći ćete u Trotec Group opširan program najmodernijih mernih uređaja i logera podataka – puno od njih su „made in Germany“ ili „made in Evrope“.

  Daljnje informacije
 • Inspekcija motora i karoserija

  Na vozilu postoji bezbroj mesta, na kojima se vlaga može da taloži i da prouzrokuje ogromnu štetu. Baš sakriveni čoškovi i uglovi karoserije i na motoru predstavljaju veliki problem. Ipak ovde vlasnik vozila nema uvid u stanje. Takođe pri kontroli tehnike, primerice motora, samo oko nije dovoljno. Ako se ovde pretpostavlja šteta na ugradbenom delu, celi motor bi se morao da razmontira. I to nije...

  Daljnje informacije