Korisnička podrška i podrška: +49 2452 962-450

Pon - Pet: 7:30 - 17:30

Ovlaživanje
Ovlaživanje
Home Comfort
 1. Proizvodi i usluge
 2. Proizvodi ‑ HomeComfort
 3. Ovlaživanje

Ovlaživač vazduha za zdravu klimu u prostoriji

Za stvaranje zdravog vazduha u prostoriji i vazduha za disanje.

B 1 E
B 6 E
Büro

Ovlaživač vazduha:
Vaše zdravlje ima koristi od pravilne vlažnosti vazduha

Kada grlo počinje da grebe, oči svrbe a sluzokoža je iritirana, često je razlog previše suva klima u prostoriji. Tu pomažu ovlaživaći vazduha. Ali postoji velika ponuda odgovarajućih modela,

Pokazaćemo vam koji kriterijumi su odlučujući pri kupovini i koje izvedbe su dostupne. Sim toga pružićemo vam pregled najrazličitijih načina funkcionisanja ovlaživača vazduha i odgovarajuća omiljena polja primene. Na ovaj način ste u mogućnosti da odaberete onaj ovlaživač vazduha koji odgovara vašim potrebama odn. zahtevima.

Šta je ovlaživač vazduha?

Ovlaživač vazduha je tehnički uređaj sa jasno definisanim zadatkom: On po potrebi povećava vlažnost vazduha u prostorijama sa suviše suvim vazduhom. Na taj način se poboljšava celokupna klima u prostoriji.

Ovde moramo da pravimo razliku između uređaja sa integrisanim rezervoarom za vodu i modela sa fiksnim priključkom na postojeći vodovod. Za privatnu kućnu upotrebu se uglavnom koriste kompaktni ovlaživači vazduha. S tim u vezi na raspolaganju imate različite izvedbe u različitim cenovnim kategorijama.

Optimalna vlažnost vazduha (40 - 60 %) smanjuje na minimum opterećenja štetnim materijama u okruženju

Idealno bi u prostorijama vlažnost vazduha trebalo da iznosi između 40 i 60 procenata. Vlažnost vazduha koja vlada u nekoj sobi zavisi uvek od strukture sobe, konstruktivnih osobina, vremenskih poadavina i godišnjeg doba. Upravo u zimskim mesecima vlažnost vazduha u prostorijama često pada za 20 ili čak 30 procenata. Ovde važi: Svuda gde se greje, snažno pada vlažnost vazduha. Pri tom je veoma važno da vi dovodite dodatnu vlažnost vazduha u vazduh u prostoriji.

To obezbeđuje ovlaživač vazduha. Suv vazduh u prostoriji tada često stvara zdravstvene probleme. Osim poznatih tegoba u vezi disajnih puteva i očiju, previše suv vazduh često dovodi do napetosti, umora i slabe koncentracije. Dodatno se pospešuje gruba koža i mogu se pogoršati oboljenja kože kao i alergije.

Pravilno doziranim ovlaživanjem vazduha možete trajno da izbegete ovakav scenario. Odmah ćete osetiti razliku: Moćićete slbodno da odahnete. Od suvog vazduha iritirana sluzokoža i oči se ponovo smiruju.

Možete bolje da se skoncentrišete na vaš rad odn. na vaše poslove u kući. Na kraju krajeva, optimizujete vaš celokupan osećaj ugodnosti zahvaljujući ovlaživaču vazduha, koji obezbeđuje idealnu vlažnost vazduha u vašim prostorijama.

Za orijentaciju navodimo optimalne temperature
i u skladu sa njima usklađenu idealnu vlažnost vazduha:

Stambeni i radni prostor:

20 do 23°C temperatura

40 do 60 procenata vlažnosti vazduha

Spavaća soba:

17 do 20°C temperatura 40 do 60 procenata vlažnosti vazduha

Dečija soba:

20 do 23°C temperatura 40 do 60 procenata vlažnosti vazduha

Kuhinja:

18 do 20°C temperatura 50 do 60 procenata vlažnosti vazduha

Kupatilo:

20 do 23°C temperatura 50 do 70 procenata vlažnosti vazduha

Hodnici:

15 do 18°C temperatura 40 do 60 procenata vlažnosti vazduha

Podrum:

10 do 15°C temperatura 50 do 65 procenata vlažnosti vazduha

Povećanje vlažnosti na 50% smanjuje rizik od prenosa virusa

Specijalisti su procenili rezultate istraživanja otpornosti virusa (npr. SARS-CoV, MERS-CoV ili SARS-CoV-2 (Covid-19), gripa) i vlažnosti. Ispostavilo se da vlažnost vazduha ozbiljno utiče na infektivnost kapljica klica. Suv vazduh u sobi sa relativnom vlažnošću manjom od 40% omogućava da se isuše sitne kapljice zaražene virusima gripa ili prehlade. Ovo čuva patogene i ostaje zarazno veoma dugo. U optimalnom opsegu od 40 do 60% relativne vlažnosti vazduha, aerosoli se smanjuju samo do te mere da se koncentracija soli u jezgru aerosola povećava, tako da klice i mikroorganizmi koji se u njima ubijaju. Rizik od zaraze virusima gripa i prehlade ovde je minimiziran.

Specijalisti naglašavaju da rizik od infekcije možemo smanjiti povećanjem vlažnosti u zgradama. Podizanje vlažnosti vazduha vlaženjem na oko 50% dovodi do smanjenja rizika od prenosa. Pored toga, vlažni vazduh poboljšava odbranu tela efikasnijim čišćenjem disajnih puteva i promovisanjem imunološkog sistema. U modernim zgradama sa tesnim omotačem zgrada, sistemima centralnog grejanja i ventilacije, ove granične vrednosti se često ne mogu poštovati u svakodnevnom životu bez aktivnog ovlaživanja vazduha. Ovde vam može pomoći uređaj sa ovlaživanjem vazduha.

Povećanje vlažnosti na 50% smanjuje rizik od prenosa virusa

Ovlaživači vazduha u prostoriji ne deluju samo pozitivno na zdravlje i osećaj ugodnosti kod čoveka. Mnogo više, odgovarajući modeli mogu da spreče oštećenja na biljakama ili na primer oštećenja enterijera.

Stambeni i radni prostor: 20 do 23°C temperatura - 40 do 60 procenata vlažnosti vazduha
Spavaća soba: 17 do 20°C temperatura - 40 do 60 procenata vlažnosti vazduha
Dečija soba: 20 do 23°C temperatura - 40 do 60 procenata vlažnosti vazduha
Kuhinja: 18 do 20°C temperatura - 50 do 60 procenata vlažnosti vazduha
Kupatilo: 20 do 23°C temperatura - 50 do 70 procenata vlažnosti vazduha
Podrum: 10 do 15°C temperatura - 50 do 65 procenata vlažnosti vazduha
Za zdraviju ugodnu klimu je optimalna vlažnost vazduha značajan faktor
Previsoka ili preniska vlažnost vazduha u prostoriji pospešuje bolesti i alergije

Ovi kriterijumi su važni kod odabira odgovarajućeg ovlaživača vazduha

Nije svaki ovlaživač vazduha isti. Pojedini moduli se razlikuju po ceni, različitog su kvaliteta i pružaju različite karakteristike opreme. O kojim aspektima morate da vodite računa? Koje su važne odlike i koje komponente opreme vam u stvari nisu potrebne? Mi ćemo rasvetliti tamu. U nastavku možete da pronađete sve faktore koje igraju neku ulogu pri vašem izboru:

Veličina prostorije: Odnos mora da bude ispoštovan. Ako je ovlaživač vazduha suviše slabo dimenzionisan za datu prostoriju, vazduh se ne ovlažuje dovoljno. Ako je s durge strane kapacitet previše veliki, time se povećava rizik da dođe do stvaranja plesni. Snažan ovlaživač vazduha u tom slučaju imao bi samo tu prednost, kada bi se soba brže ovlaživala i zatim ponovo isključivao ovlaživač vazduha.

Filtracija: Filter je važan faktor je on filtrira kamenac i bakterije iz vode. Na taj način oni više ne mogu da dospeju u vazduh čime se realizuje higijensko ovlaživanje vazduha. Dobri filteri garantuju 97 procenata manju emisiju bakterija.

Upravljanje: Digitalno upravljanje ima svojih prednosti. Kod visoko kvalitetnih uređaja ovo upravljanje obezbeđuje precizno aktiviranje datog ovlaživača vazduha čim dođe do pada ispod podešene zadate vrednosti vlage. Vodite računa da upravljačka jedinica obezbeđuje visoku preciznost merenja. Preporučljiva je digitalna, kapacitivna tehnologija za fino merenje. Od prednosti je i funkcija automatskog modusa. Pri tom se ovlaživač vazduha po potrebi uključuje odnosno isključuje i time obezbeđuje uvek ravnomeran nivo vlažnosti vazduha. Time se dodatno onemogućava i preterano ovlaživanje.

Buka: Ovlaživač vazduha u prostoriji nije kompletno bešuman. Ali najveći broj uređaja nije posebno iritantan. Možete da se orijentišete na osnovu sledećeg: Ovlaživač vazduha treba da bude bučan između 25 i najviše 40 dB(A). Radi poređenja: Buka sobe je oko 50 dB(A).

Jonizacija: Želite stvarno duboko da udahnete? Osetite svežinu? Nema problema. Sa integrisnaim jonizatorom obogaćujete vazduh negativno naelektrisanim jonima. Ova jonizacija vam daje osećaj da udišete svež morski i planinski vazduh. Time se poboljšava ugodnost.

Integrisane funkcije:: Ako želite da povećate komfor možete da se odlučite za ovlaživač vazduha sa dodatnim funkcijama. Izbor je veliki. Na primer, možete da se odlučite za uređaje sa raspršivačem mirisa sa eteričnim uljima ili specijalnom LED tehnologijom sa promenom boja. Komfor se ovakvim karakteristikama znatno povećava ali na neposredno funkcionisanje ovlaživača vazduha to nema nikakvog značaja i stoga one nisu obavezno neophodne.

Stvaranje kondenzata: Povećanje vlažnosti vazduha u previše suvim prostorijama može dovesti do stvaranja kondenzata. Ukoliko se odlučite za visoko kvalitetan ovlaživač vazduha, koji poseduje efikasnu regulaciju vlažnosti, ona možete vlažnost vazduha perfektno da prilagosite datim okolnostima. Ovo omogućava ovlaživanje vazduha potpuno bez stvaranja kondenzata.

Taloženje kamenca: Upravo ovlaživači vazduha iz kategorije isparivača mogu – usled temperaturnih uticaja - da dovedu do stvaranja kamenca. Ali neki visoko kvalitetni modeli poseduju komponente opreme koje sprečavaju stvaranje kamenca. U vezi sa tim se koriste patrone za dekalcifikaciju. One menjaju celokupnu molekularnu strukturu kamenca. On onda ne može da se taloži odn. prikuplja na ovlaživaču vazduha.


Različite vrste ovlaživača vazduha

Vi imate izbor: Na raspolaganju imate više varijanata koje se međusobno znatno razlikuju.

Ultrazvučni ovlaživači vazduha:

Moderni ovlaživači vazuha u prostoriji ove vrste koriste ultrazvuk da vodu pretvore u maglu malih kapljica. Najvažnije karakteristike su:

 • Mala potrošnja struje.
 • Ultrazvučni generatori rade tiho u poređenju sa drugim uređajima.
 • Modeli su često izuzetno dekorativnog dizajna.
 • Rezervoar bi trebalo redovno čistiti.

Isparavajući ovlaživači vazduha:

Uređaji ove vrste rade sa filterskim materijalom ili nekada i sa rotirajućim lamelama koje distribuiraju vodu po površini. Opcionalno oni mogu da prave i vazdušnu struju preko nje. Isparivači u načelu rade pasivno. Ne dolazi do stvaranja aerosola; na taj način nikada ne dolazi do kontaminacije vazduha bakterijama ili klicama. Bitne karakteristike na prvi pogled:

 • Samo mala potrošnja struje.
 • Na raspolaganju se nalazi veliki izbor modela.
 • Bez preteranog vlaženja i stvaranja kondenzata; regulacija vlažnosti u prostoriji se odvija prirodno.
 • Ukoliko nema integrisane UVC-sterilizacije morate da dodate dezinfekciono sredstvo u vodu.

Perači vazduha:

Perač vazduha radi pomoću ventilatora koji usisava vazduh iz okruženja. Zatim on vazduh sprovodi preko valjka sa diskovima koji se polako okreće. Ovaj valjak je do pola upušten u kadicu sa vodom.

Pošto su diskovi raspoređeni na međusobno malom rastojanju, voda ostaje na njima u vidu tankog filma.

Kada vazduh prelazi duž valjka sa diskovima, jedan deo nečistoća prikupljenih u vazduhu se vezuje za vodeni film i zatim se prečišćava odn. spira u kadici sa vodom. Tek tada se vazduh sprovodi ponovo napolje.

Ovlaživač vazduha Trotec B-E serije

Ultrazvučni ovlaživači vazduha kompanije Trotec B-E serije:

Kada želite kvalitet, brojne funkcije i individualnost onda je Trotec B-E serija prvoklasno rešenje. Možete da birate između tri različite varijante modela koji pružaju različite kapacitete generisanja magle. Raspon se kreće od 6 do 7,2 litara na dan. Ultrazvučni ovlaživači vazduha su idealni – zavisno od modela – za primenu u prostorijama od 24 ili 30 m². Sva tri uređaja ove serije odlikuje moderan dizajn koji možete da kombinujete sa svakim enterijerom. Dodatno možete da birate između različitih modusa. Da li difuzor za mirisno ulje koji se vadi, integrisani Baby modus, moderan Touch panel ili na primer slobodno programibilna funkcija tajmera – ultrazvučni ovlaživač vazduha kompanije Trotec B-E serije ispunjava sve želje.

Ovlaživač vazduha Trotec B serije

Isparavajući ovlaživači vazduha B-serije:

Modeli iz ove serije vam nude razne prednosti u pogledu prijatne klime u prostoriji kao i slobodno disanje. Sa optimalnim odnosom cene i performansi, prijatnim dizajnom i šarenolikosti funkcija odgovarajuće varijante pružaju očuvanje zdravlja i enterijera zahvaljujući optimizaciji vlage. Svi modeli ove serije imaju dodatno higrostatsko upravljanje. Kapacitet iznosi – zavisno od modela – od 0,6 litara do 60 litara na sat. Ovlaživači vazduha se delimično mogu koristiti u prostorijama do 420 m². Fleksibilnost je ovde adut. Pored mnogih individualnih funkcija odn. karakteristika, na primer model B 500 poseduje posebno daljinsko upravljanje. Više komfora skoro da nije moguće.

Ovlaživač vazduha Trotec AW-S serije

Perači vazduha AW-S serije:

Ova serija perača vazduha u jednom uređaju kombinuje ovlaživanje vazduha u prostoriji i prečišćavanje vazduha. Pri tom možete da se oslonite na senzorsko upravljanje koje obezbeđuje energetski štedljiv automatski režim rada. Tako oba modela ove serije optimalno ovlažuju vazduh i istovremeno ga pouzdano oslobađaju od polena, životinjske dlake ili kućne prašine. Perač vazduha AW 10 S pri tom ne poseduje filterski materijal koji je tipičan za perače vazduha, što ga čini posebno jednostavnim za održavanje; mogu se odabrati ukupno tri modusa rada. Kod AW 20 S imate čak devet modusa rada na raspolaganju. Celokupno ovlaživanje vazduha i prečišćavanje vazduha se aktivira preko inteligentnog senzora. Dodatno, perač vazduha poseduje funkciju sa HEPA-filterom koja se može aktivirati i obezbeđuje optimalnu efikasnost prečišćavanja vazduha. 

SecoSan

Čista voda: Naši saveti

 • Ovlaživači vazduha sa integrisanom UV lampom demineralizuzje i dezinfikuje vodu. Alternativno možete da stavite Secosan stik u rezervoar za vodu ultrazvučnog ovlaživača vazduha. Takav stik vam pruža dugotrajnu zaštitu od razmnožavanja bakterija i klica.
 • Isti efekat postižete i ako rezervoar za vodu punite sveže kuvanom ili sterilnom demineralizovanom vodom sa česme.
 • Upravo u ultrazvučnim ovlaživačima vazduha možete odlično da koristite destilovanu vodu. Ova voda nema organske materije, mikro organizme, soli i ostale nečistoće. Odatle takva voda optimalno pomaže higijenske mere.
 • Voda dobijena destilacijom skoro da nije dostupna. Umesto toga se uglavnom nudi voda demineralizovana procesom jonizacije. Ali oprez: Pri tom najčešće nije reč o vodi bez klica. Samo ako je voda podesna za medicinske svrhe, radi se o vodi bez klica.
 • Bolje je svakodnevno sveže prokuvavati vodu sa česme. Time štedite novac a u higijenskom pogledu to predstavlja dobro rešenje. S jedne strane se klice i mikro organizmi u velikoj meri ubijaju. S druge strane se istovremeno smanjuje stepen tvrdoće vode čime se sprečava taloženje kamenca.