Korisnička podrška i podrška: +49 2452 962-450

Pon - Pet: 7:30 - 17:30

Terapijske sesije tokom pandemije korone: Trotec prečistači vazduha stvaraju prostor za bezbedne susrete
 1. Primene
 2. Čišćenje vazduha
 3. Prečišćavanje vazduha kod psihoterapeuta

Terapijske sesije tokom pandemije korone:

Trotec prečistači vazduha stvaraju prostor za bezbedne susrete

Pandemija korona zatekla je mnoge psihoterapeute nespremne.

Ograničenja u svakodnevnom životu kao što su zabrana izlaska, zabrana kontakta, dekretovana kućna kancelarija, ali i zatvorene škole, vrtići i ustanove za staranje – sve je to ostavilo traga u društvu. Mnogi odrasli pate od anksioznih poremećaja, egzistencijalnih strahova i depresije tokom pandemije. Ali pandemija je takođe ostavila traga na deci i mladima. Procena nekoliko studija pokazuje da se učestalost mentalnih simptoma povećala i kod dece. Veliki broj devojčica i dečaka je imao bolesti koje su zahtevale lečenje, kao što su simptomi poremećaja pažnje/hiperaktivnosti ili prkosne reakcije i izlivi besa, a time i karakteristike opozicionog poremećaja ponašanja. To je dovelo do naglog povećanja potražnje za psihoterapijskim tretmanima.

Značajno povećanje upita pacijenata

Prema istraživanju Nemačkog udruženja psihoterapeuta (DPtV), prošle godine je u proseku podneto 4,9 zahteva za terapiju nedeljno. Ove godine ima već 6,9 upita, a udeo psihoterapeuta koji primaju više od deset upita pacijenata nedeljno se čak udvostručio. Međutim, prema anketi, tek svaki četvrti pacijent koji je zatražio dobija termin za inicijalnu konsultaciju. Nacionalna asocijacija lekara obaveznog zdravstvenog osiguranja (KBV) odbija telefonske konsultacije za nove pacijente, što već neko vreme zahteva DPtV.

I dalje važi sledeće: Samo oni koji su bili na ordinaciji bar jednom u poslednjih šest kvartala koji su prethodili konsultaciji smatraju se „poznatim“ i mogu da iskoriste telefonske konsultacije. Akutno lečenje bez ličnog kontakta, na primer putem psihoterapijske video sesije, je tako gotovo nemoguće. Situacija koja je podjednako stresna i za pacijente i za terapeute.

Visok rizik od korona infekcije na psihoterapijskim sesijama

Ali mnogi terapeuti imaju daleko veću zabrinutost. Zbog velike učestalosti pacijenata u ordinaciji, neminovno se povećava i rizik od lične infekcije koronom. Pošto se psihoterapijske sesije odvijaju licem u lice, rizik da se oni koji su uključeni međusobno zaraze je posebno visok. Čak i ako je pacijent vakcinisan, oporavljen ili negativan test - opasnost od infekcije je bukvalno u vazduhu.

Aerosoli se stalno distribuiraju u prostoriji

Brojne naučne studije ukazuju na to da čestice aerosola koje su već kontaminirane virusom SARS-CoV-2 kada udišu i uglavnom govore mogu da se šire na nekoliko metara i da lebde zarazno u vazduhu prostorije do nekoliko sati. Nošenje maske za usta i nos pruža pouzdanu zaštitu od većih kapljica, ali ne u potpunosti od udisanja ovih sitnih čestica aerosola. Zbog toga, tokom terapijske sesije koja traje oko 40 minuta u prostoriji sa lošom ventilacijom, gotovo je nemoguće izbeći udisanje vazduha koji je prethodno udahnula i izdahnula osoba koja sedi nasuprot – i kao rezultat toga može biti kontaminiran infektivnim korona virusima. Da stvar bude još gora, pauze između strogo zakazanih termina tretmana su obično toliko kratke da je malo vremena da se prostorija dovoljno provetri nakon sesije. Sve čestice virusa stoga ostaju u vazduhu i povećavaju se sa svakom terapijom.

Trotec prečistači vazduha visokih performansi smanjuju rizik od infekcije u ordinaciji

Mobilni Trotec prečistači vazduha visokih performansi omogućavaju visok nivo zaštite od rizika od infekcija koje se prenose vazduhom tokom terapijske sesije. Specijalno dizajniran za filtriranje aerosola i opremljen visoko efikasnim HEPA filterom klase filtera H14 (sertifikovan prema EN 1822), prečistači vazduha iz TAC serije i AirgoClean One dizajn prečistača vazduha visokih performansi specijalno razvijenih za medicinsku praksu smanjuju broj čestica aerosola u prostoriji do 99,995 procenata – nakon samo nekoliko minuta.

TAC V+ prečišćivaču vazduha visokih performansi potrebno je samo 6 do 15 minuta da prepolovi opterećenje virusom na površini od 80 kvadratnih metara. U manjim prostorijama prepolovljenje je čak i nakon 3 minuta! Zahvaljujući tehničkoj filtraciji vazduha, vazduh u prostoriji se kontinuirano čisti u filteru za čestice i oslobađa od patogena kao što su SARS-CoV-2 ili virusi gripa, ali i od bakterija, alergena ili sitnih čestica prašine. Ovo značajno smanjuje rizik od indirektne infekcije, čak i tokom dužih sesija.

Luftreiniger sorgen für sicherere Therapiegespräche

Higijena vazduha stvara prostor za atmosferu poverljive diskusije

Drugi razlog koji govori o upotrebi mobilnih prečistača vazduha je lično blagostanje tokom tretmana. Fokus svake terapijske sesije je nesmetana razmena između terapeuta i pacijenta. Stoga treba smanjiti izvore buke kako ne bi negativno uticali na atmosferu razgovora. Otvoreni prozori za provetravanje prostorije svežim vazduhom se stoga mogu primeniti samo u ograničenoj meri. Ventilacija postaje još teža kada se približava zima – sa spoljnim temperaturama oko tačke smrzavanja. Sobna temperatura tada neizbežno pada svaki put kada se prozor otvori. Rezultat su vrtoglavi troškovi grejanja. Sasvim osim činjenice da dobrobit pati i od niskih unutrašnjih temperatura. Međutim, korišćenjem mobilnog prečistača vazduha visokih performansi, intervali ventilacije se mogu smanjiti bez zanemarivanja brige o sebi i zdravstvene zaštite pacijenata.

Dobro je znati: Moderni prečistači vazduha visokih performansi kao što je TAC V+ čiste vazduh skoro nečujno. Sa nivoom zvuka od samo 31 dB(A), TAC sobni prečistač vazduha je tih kao otkucaj ručnog sata, dok buka u saobraćaju može dostići nivoe buke do 65 dB(A).

TAC prečistači vazduha visokih performansi se stoga koriste u brojnim ordinacijama, bolnicama i medicinskim ustanovama od početka pandemije kako bi se lekari i pacijenti što bolje zaštitili od prenosa koronavirusa vazdušnim putem.

Dokazana efikasnost za neopterećenu psihoterapiju

Naučne studije potvrđuju da su prečistači vazduha visokih performansi Trotec veoma efikasni u sprečavanju indirektne infekcije koronavirusom – pre svega veoma zapažene studije prof. Kristijana Kelera. Ekspert za aerosol iz Minhena je u svojim istraživanjima uspeo da dokaže da se opterećenje virusom u zatvorenim prostorijama može smanjiti na skoro bezopasan nivo za veoma kratko vreme korišćenjem TAC V+ prečistača vazduha visokih performansi.

prevencija u praksi: održivo ulaganje u zdravlje i dobrobit

Rešenja za zaštitu od infekcije iz Trotec-a omogućavaju bezbedan i jednostavan povratak u normalu u svakodnevnim interakcijama - uprkos Koroni. Naši CO2 semafori, prečistači vazduha visokih performansi TAC serije i dizajnirani prečistači vazduha serije AirgoClean takođe mogu da obezbede efikasnu zaštitu od infekcije virusima gripa u vazduhu tokom godišnjih izbijanja gripa. Relativno niske investicione troškove nadoknađuju prednosti maksimalne zaštite od infekcije. Mobilni TAC prečistači vazduha visokih performansi i dizajn prečistači vazduha iz AirgoClean serije dostupni su u Trotec online prodavnici i u stacionarnoj Trotec prodavnici u Heinsbergu.

Bićemo srećni da vas lično savetujemo o našim tehničkim rešenjima za zaštitu od infekcije:

Trotec GmbH, telefon: +49 2452 962-777, e-mail: kam@trotec.de

Kupiti

Downloads

Loading...
 • Sertifikati i sertifikati tokom pandemije korone

  Pandemija korone stavlja notare pred potpuno nove izazove. Čak iu slučaju najvećih incidencija, notarska kancelarija mora ostati otvorena i posećena, jer je veliki broj službenih notarskih radnji od kritične važnosti za sistem. „Na primer, stariji ili teško bolesni ljudi mogu zavisiti od kratkoročne pripreme i overe testamenta ili drugih dispozicija mortis causa, kao i punomoćja. Procesi prema...

  Daljnje informacije
 • Vazduh u zatvorenom prostoru bez klica u restoranima i menzama

  Gašenje Corona je dalo ugostiteljima jedno od najboljih mesta na egzistencijalnoj raskrsnici. Rezerve se tope, vreme pritiska i tračak nade da je postepeno odlučeno o ublažavanju ograničenja ide ruku pod ruku sa pitanjem efikasnih higijenskih koncepata za zaštitu osoblja i gostiju. Važna higijenska komponenta za zaštitu od infekcija koje se prenose vazduhom je čuvanje vazduha u prostoriji od...

  Daljnje informacije
 • Vazduh u prostoriji bez bakterija i virusa u medicinskim ordinacijama

  Svako ko ode kod porodičnog lekara u vreme divljeg gripa, gastrointestinalne infekcije ili drugih sličnih zaraznih bolesti obično mora da deli čekaonicu sa komšijama koji šmrču, kašlju ili čak imaju groznicu. Odlazak kod zubara ili oftalmologa takođe deli ovaj potencijal rizika, na primer ako je veliki deo populacije pogođen epidemijom gripa. Nije prijatna situacija i kao rezultat toga, mnogi...

  Daljnje informacije
 • Klima uređaji, ventilatori? Ne! Čistač vazduha!

  Opasna polusaznanja, neistine i preporuke za klima-uređaje i prečistače vazduha munjevito se šire društvenim mrežama, i to ne samo u vreme korone. Postoji upozorenje o sistemima za klimatizaciju kao virusima. Jednostavni ventilatori se reklamiraju kao zaštita od infektivnih aerosola u vazduhu. Nije bitno da li je prozor otvoren ili zatvoren. Šta je istina? Šta treba da znate o klima uređajima i...

  Daljnje informacije
 • Unutrašnji vazduh bez bakterija i virusa u dnevnim centrima

  Zarazne bolesti nisu neuobičajene u vrtićima, vrtićima i sličnim ustanovama za brigu o deci. Pored dobro poznatih dečjih bolesti kao što su zauške, boginje, rubeola, vodene boginje, veliki kašalj i lišajevi, česte su i bolesti dijareje i infekcije gornjih disajnih puteva. Sa koronavirusom SARS-CoV-2 pojavila se još jedna zarazna bolest, koja predstavlja ogroman izazov, posebno za prosvetne...

  Daljnje informacije
 • Vazduh u prostoriji bez bakterija i virusa u školama

  Održivo ponovno pokretanje redovnog rada škole takođe zahteva dokazano efikasan koncept higijene za vazduh bez virusa za disanje u učionici. Ovde korona virus SARS-CoV-2 predstavlja ogroman izazov za nastavnike, osoblje za čišćenje i direktore. Čak ni redovna dezinfekcija sprejom i brisanjem ne štiti od ovog virusa, koji se manje širi infekcijom mrljama i kapljicama nego uglavnom direktno preko...

  Daljnje informacije
 • Vazduh u zatvorenom prostoru filtriran virusima u hotelima i konferencijskim prostorima

  Hotelska i ugostiteljska industrija je posebno teško pogođena još uvek primetnim efektima korona virusa. Gotovo svi hoteli su morali da se zatvore prvi i verovatno će najduže trpeti posle globalne pandemije. Sve dok je strah od zaraze korona virusom veći od uobičajenog komfora hotela, mnogi gosti će otkazivati ili odlagati noćenje koje je moguće izbeći. Prihod od zakupa seminarskih i...

  Daljnje informacije
 • Vazduh u zatvorenom prostoru bez bakterija sa filtriranjem virusa H14 u kancelarijama i javnim prostorima

  Kancelarije otvorenog tipa, muzeji, javne institucije i organi vlasti dele zajednički problem: u oblastima sa velikim brojem posetilaca uvek postoji rizik od širenja suspendovanih čestica, alergena, spora, bakterija i virusa kroz vazduh u prostoriji. Bilo da se radi o produženju lične karte u lokalnoj službi za građane, prilikom registracije ili odjave automobila u saobraćajnoj službi, ali i...

  Daljnje informacije
 • Vazduh u prostoriji bez virusa u klubovima i diskotekama

  U mnogim mestima klubovi i diskoteke se bore sa posledicama korona krize. Iako su restorani i prodavci ponovo otvoreni, ova odluka tek treba da bude doneta za klubove i diskoteke – verovatno i zato što se na njih često gleda kao na potencijalna žarišta virusa. Ovaj aspekt posebno zahteva efikasne higijenske koncepte pomoću kojih operateri mogu da obezbede maksimalnu zaštitu od infekcije za svoje...

  Daljnje informacije
 • Prečistač vazduha sa H14 virusnom filtracijom za teretane i sobe za terapiju

  Operateri fitnes studija, stalni fizioterapeuti i terapeuti u fizioterapiji dovoljno dobro poznaju problem: U zavisnosti od godišnjeg doba i temperature, vazduh u prostoriji za trening ili tretman bukvalno stoji - i to uprkos postojećem sistemu ventilacije. Vazduh koji udišemo takođe je zagađen suspendovanim materijama, poput prašine, azotnih oksida i formaldehida, ali i nevidljivim patogenima...

  Daljnje informacije
 • Gradilišta bez prašine primenom čistaća vazduha

  Na gradilištima je prašnjavo. Pogotovo pri svim radovima štemanja, brušenja, rezanja i frezanja i pri skidanju stare žbuke ili pločica. Čseto si majstori pomažu sa zaštitnim maskama i tako imaju veliki trošak čišćenja. Puno efektivnija i zdravija je primena čistaća vazduha, koji usisavaju prašinu, pre nego se talži na površinama i plućima.

  Daljnje informacije
 • Čišćenje zračno tehničkih postrojenja

  Čisti vazduh na radnom mjestu i u javnim zgradama nije samo zakonski propisan, bitno pridonosi dnevnom zdravlju. Redovito čišćenje zračno tehničkih postrojenja osigurava, da vazduh ostaje čist. Da se lebdeće tvari propisno mogu filtrirati, uslužitljei nalaze odgovarajućo čistač vazduha sa HEPA-filterom za Vašu opremu.

  Daljnje informacije