Korisnička podrška i podrška: +49 2452 962-450

Pon - Pet: 7:30 - 17:30

Virusi bez šanse: Ovlaživanje vazduha u dječjim vrtićima i školama

Imate pitanje?

Za daljnje informacije Vam stojimo na raspolaganju.

Obrtništvo: +49 2452 962 400
Industrija: +49 2452 962 777
Krajnji potrošač: +49 2452 962 450
E-Mail: info@trotec.com
 1. Primene
 2. Vlaženje
 3. Ovlaživanje vazduha u vrtićima i školama

Virusi bez šanse: Ovlaživanje vazduha u dječjim vrtićima i školama

Suhi vazduh pogotovo djeci pravi zdravstvene probleme. Za optimalnu klimu prostorije osiguravaju ovlaživači i čistači vazduha Trotec.

Skoro ništa nije presudno za zdravlje kao što je vazduh, koji dnevno udišemo. To vredi pogotovo za našu djecu, koja dnevno posjećuju vrtiće i škole. Pogotovo tamo se mora paziti na najbolju higijenu i svjež vazduh, jer presuvi vazduh mališe pravi osetljive na bolesti i smanjuje koncentraciju. Pošto se u insituciji ne može uvek garantujeti redovita ventilacija, je važna potpora modernom tehnikom. Primjenom učinkovitim ovlaživačima vazduha i efektivnim čistačima vazduha, koje Trotec ima u programu, se vazduh prostorije nakuplja vlagom i istovremeno filtrira. Za najbolju ugodnost i zdravlje naše djece.

Pet puta u tjednu šaljemo našu djecu u vrtić ili u školu. Tamo provode puno sati, često i celi dan. Pritom roditelji pored pedagoške ponude žele i zdravu hranu te najbolje higijenske uvete. S pravom! Ipak bi se djeca željela osjećati dobro i najbolje razvijala. Zato vlasnicima tih institucija pripada velika odgovornost – takođe što se tiče prostorne klime u grupama i razredima. Protiv hladnoće se već u ranoj jeseni grejanje pušta u pogon. Ali to osigurava istovremeno suši vazduh. I šteti djeci više nego što mislite.

Suhi vazduh šteti zdravlju

Ovaj fenomen zna svatko: Ako je jednom dijete prehlađeno i ode u svoju grupu ili razred, bolest se brzo proširi na prijatelje. Razlog za brzo širenje su preniske vrednosti vlage vazduha u prostorijama. Jer aktivnost virusa gripe pri suvom vazduhu prekoproporcionalno raste. Istovkaišo se sluznice djece isušuju. Tako postaju osetljiviji na viruse i bakterije. Za to bolje su bolji klimatski uveti, primerice prikladna vlaga vazduha. Ista se može postići ventilacijom prostorije i razreda, jer se djeca ne mogu dugo čuvati s otvorenim prozorima. Pomoć je moderna tehnika: Ovlaživači vazduha i čistači vazduha Trotec ne osiguravaju samo najbolje vrednosti vlage u vrtićima i školi. Takođe filtriraju vazduh. Razlog više za duboko udisanje.

Najbolja klima za bolju koncentraciju

Koliko je bitno, kvalitet vazduha, posebno vlažnost vazduha, u vrtićim ai školama konfigurirati na optimalnu virjednost, pokazuju činjenice. Kod presuvog vazduha motivacija i koncentracija djece postaju osjetno manja. Presuvi vazduh sprječava prem kisika i transport kisika u krvi. Takođe i štetno delovanje čestica prašina i mikroorganizama se pooštruju. Ipak im fali spajaći element u vazduhu i tako povećano ulaze u dišne puteve djece.

Trotec nudi rešenje: Ovlaživači vazduha uništavaju patogene

Protiv širenja patogenih virusa i bakterija preko vazduha u prostoriji ne može se mnogo toga uraditi ali i na tom polju ovlaživači kompanije Trotec kao što su B 400 i B 500 daju dobre rezultate. Upravo u dnevnim boravcima za decu, vrtićima kao i u školama je širenje aerogenih infekcija veliki problem, jer posebno se deca u igri ne drže na distanci - o zdravstvenim opasnostima po vaspitače, negovatelje i učitelje da i ne govorimo.

Higrostatski upravljani evaporacioni ovlaživači vazduha B-serije kompanije Trotec obezbeđuju optimalne uslove vlažnosti vazduha za sve veličine prostorija. Među modelima B 24 E, B 25 E, B 250, B 300, B 400 i B 500 Funk ćete pronaći sigurno odgovarajući uređaj za vaše individualne potrebe.

Naravno da alternativno možete da koristite i Trotec perače vazduha serije AW-S. Da li je za vas najbolje rešenje evaporacioni ovlaživač vazduha ili perač vazduha, to na kraju krajeva zavisi od veličine prostorije i traženog kapaciteta ovlaživanja.

Efikasnost ovlaživača vazduha na bakterije, viruse & Co.

Grafikon veoma dobro prikazuje da je u opsegu od 40 do 60 procenata relativne vlažnosti vazduha broj patogena kao što su virusi i bakterije skoro ravan nuli. Zašto je to tako? Kada vazduh u prostoriji ima relativnu vlažnost vazduha manju od 40 procenata, sekreti prilikom kašljanja i kijanja koji su kontaminirani na primer korona virusom Sars-CoV-2, virusom gripa ili bakterijama, se zasušuju. To možda zvuči dobro ali upravo je suprotno: Oni se skupljaju na veličinu od oko 0,5 µm i pri tom stvaraju koricu oko aerosola. Ovom strategijom se maksimalno uvećava sposobnost preživljavanja patogenih klica u unutrašnjosti isto kao i letenje kapljica. Kada u previše suvoj sobi neko kašlje ili kija, tada virusi i bakterije mogu da prežive do 41 sat u toj prostoriji i da ispoljavaju svoju infektivnost.

Ukoliko želite lično savetovanje, obratite se putem elektronske pošte na info@trotec.de ili telefonom na +49 2452 962-400 našem stručnom odeljenju.

Ekstra porcija zdravlja za udisanje

Efektivno ovlaživanje i filtriranje vazduha: Za to postoje mobilni isparivački ovlaživači vazduha Trotec. Modeli su kompaktni i ističu se tihim pogonom, tako da i pod satom ne smetaju. Ovlaživači vazduha se udobno mogu priključiti u razredu ili grupnoj prostoriji i stiskom gumba pogon može započeti. Jednom postavljena željena vrednost vlage vazduha i higrostatom upravljan ovlaživač vazduha automatski kreće. Svi modeli Trotec ovlaživača vazduha rade po pouzdanom pricipu isparavanja. Pritom ne dolazi ni do taloženja kamenca niti do kondenzata. I prekodnosno ovlaživanje vazduha nije moguće, uvek se kreće u optimalnom području između 40%-60%. Štetne tvari u vodi (npr. nastajuće bakterije) ostaju u spremniku vode i filteru se ne prenose u vazduh prostorije. To osigurava higijenski pogon sa 99% manje bakterija nego kod ultrazvučnog ovlaživanja vazduha. Za manje ili i veće primjen, Trotec uvek ima odgovarajući model pri ruci. Za male prostorije do 24 m², lepi dizjnerski ovlaživač vazduha B 25 E oosigurava, da dišni putevi i nos djece ne posatju presuvi. Rado i sa mirisnim uljima. Kompaktan B 200 eco primerice po danu predaje perko 43 litre vode i blista sa optimalnim odnosom cene i učinka. Učinkovit i pouzdan u ovlaživanju velikih prostorija B 400 i B 500 Funk, koji predaje 60 litara vode u vazduh i koji je opremljen sa puno modernih dodatnih funkcija.

Tako se „pere“ vazduh

Za manje pogone, primerice susjedna prostorija vrtića, u kojoj se djeca stave spavati nakon ručka, podobni su kompaktni, lepi čistači vazduha AW-S-serije Trotec. Ovde su lepi dizajn i optimalni rezultati čišćenja vazduha ujedinjeni. AW 10 S kao i AW 20 S usisavaju vazduh prostorije i provode ih kraj rotirajućih ploča za ovlaživanje, gde se dodaje vlaga. Kod procesa prljave čestice kao što je pelud, kosa i prašina ostaju zalijepljeni na ploči i vežu se na spremniku. Dodatno AW 20 S – ovisno o modusu - nudi dodatno, temeljito HEPA-filtriranje vazduha.

Prednosti mobilnih ovlaživača vazduha isparavanja

 • Pouzdano i efektivno ovlaživanje vazduha za najbolje zdravlje i koncentraciju
 • Automatsko regulisanje higrostatom vlažnosti vazduha
 • Tihi modus pogona
 • Bez taloženja kamenca ili mokrih mesta
 • Optimalan odnos cene i učinka u svakoj klasi uređaja

Prednsoti čistača vazduha AW-S-serije

 • 3-u-1 Kombi uređaj za otklanjanje mirisa, čišćenje i ovlaživanje vazduha
 • Prikaz relativne vlažnosti vazduha
 • Plazma generator za eliminaciju mirisa i štetnih tvari u vazduhu
 • Razni modusi pogona plus tihi noćni modus
 • Veliki spremnik za vodu (9 litara) za duge primene bez odrćžavanja
 • Potrebna samo voda iz vodovoda (ne destilirana voda)
 • Promjenjivo upravljanje ventilatora za prilagođavanje prostorije po potrebi

Dodatne prednsoti, koje nudi AW 20 S:

 • Inteligentan kombi senzor za istovremeno merenje vlažnosti i kvaliteta vazduha omogućuje energetski štedljiv automatik pogon
 • Cjelogodišnje čišćenje vazduha i otklanjanje mirisa primjenjivo zahvaljujući odvojenim ovlaživanjem vazduha i plazma funkciji
 • Zamjenjiv predfilter oslobađa vazduh pouzdano od grube prašine ili životinjske dlake
 • Aktivirajuća HEPA-filter funkcija za maksimalnu efikasnost čišćenja vazduha: Filtrira fine čestice kao što su pelud, grinje, gljivice, prašinu i finu prašinu
 • 3-stupanjski svetlosni signal pokazuje kvalitet vazduha

Još rešenja za Facility Management

 • Ovlaživanje vazduha u skladištu furnira

  Sa zalihama furnira se mora postupati posebno oprezno. Pogotovo u skladištima, gde vlada suvi vazduh, je bitan oprez. Jer: Ako furnirske ploče isuše, postaju ispucane i krhke. Kako bi sprečili skupe štete isušivanja, skaldište se može nadograditi – sa pouzdanim i efektivnim sistemom ovlaživanja. Trotec grupacija preopručuje korišćenje ovlaživača vazduha za veće primene. Za manja područja su...

  Daljnje informacije
 • Ovlaživanje vazduha u skladištu instrumenata

  Visokovredno drvo, filc, fino lepilo i lak: Instrumenti se u pravilu proizvode od osetljivih materijala, što im daje poseban zvuk i rezonanciju. Zato za skladištenje vrednih instrumenata ne treba zaboraviti: Optimalna zaštita i njega. To vredi za instrumente, koji su celi ili delomično od drveta. Jer taj materijal stalno radi i osetljiv je na odstupanja klime. Skladište instrumenata treba tako...

  Daljnje informacije
 • Ovlaživanje vazduha u staklenicima

  Tople temperature i velika vlažnost vazduha je najvažnije, što tropske i subtropske biljke trebaju za brzi i bujan rast. I gljive vole togasu i vlagu. Redovito navodnjavanje je nedovoljno, jer veći dio egzotičnih biljaka vodu uzima iz vazduha. Kako bi proizveli posebnu klimu, je pored sistematskog grejanja bitna primena moderne tehnike za nakupljanje vazduha sa puno vlage. Trotec ima više rešenja...

  Daljnje informacije
 • Ovlaživanje vazduha u server prostorijama

  Pouzdana tehnika je najvažniji kriterij za kupce, koji su spojeni na računalni centar. Vlastita server prostorija je srce tvrtke i zbog toga tamo tehnika mora trajno raditi besprekorno. IT-uređaji moraju biti u savršenom stanju. Zato u računalnim centrima i server prostorijama klima mora biti usklađena sa zahtevima tehnike. Protiv suvog vazduha koji uzrokuje puno problema, profesionalci koriste...

  Daljnje informacije