Korisnička podrška i podrška: +49 2452 962-450

Pon - Pet: 7:30 - 17:30

 1. Primene
 2. Opšta rešenja za dehumidifikaciju
 3. Regulacija vlage u stanici gasne turbine

Regulacija vlage u stanici gasne turbine

TTR odvlaživači visokog kapaciteta povećavaju profitabilnost

Elektrane sa gasnim turbinama znatno doprinose kratkotrajnom pokrivanju vršnog opterećenja. Da bi se sprečili otkazi u radu pojedinih gasnih turbina usled korozije i problema sa elektronikom, neophodno je primeniti osmišljen sistem za regulaciju vlage. 

Klimatske promene, sve oskudniji resursi i stalni rast troškova energije u celom svetu zahtevaju rešenje za proizvodnju struje koje je manje štetno po prirodu i štedi resurse. Elektrane sa gasnim turbinama se smatraju pouzdanom prelaznom tehnologijom kod dobijanja energije ka regenerativnim oblicima energije, iako su troškovi rada gasno-parnih elektrana usled niskog stepena učinka relativno visoki. Jer: Veliki deo korišćene energije se gubi zbog odavanja toplote i hlađenja gasnih turbina.

Utoliko je važnije optimalno iskoristiti upotrebljenu energiju kako bi se eliminisali skupi izvori smetnji koji negativno utiču na ekonomičan rad stanice gasne turbine a koji u najgorem slučaju mogu dovesti do otkaza pojedinih gasnih turbina, kotlova ili pumpi. Na primer usled prevelike vlažnosti procesnog i regenerativnog vazduha!

Činjenica je: Otkazi u radu su skupi! Stanice gasne turbine moraju uvek da budu spremne za rad, kako bi mogle da pokriju kratkotrajna vršna opterećenja. Kada su minute bitne, prilikom pokretanja turbina, otkazi i smetnje mogu da povlače velike troškove!

Obezbeđenjem spremnosti za rad se povećava profitabilnost

Za nesmetan rad gasnih turbina potrebna je velika količina svežeg vazduha. Pri tom je posebno važan kvalitet vazduha i optimalna regulacija vlažnosti vazduha. Ukoliko se vazduh ne odvlažuje optimalno, u unutrašnjosti postrojenja dolazi do stvaranja štetnog kondenzata. Posledice su rđa, korozija delova i otkaz osetljive elektronike.

Rešenje kompanije Trotec: Stacionarni TTR adsorpcioni agregati za sušenje

Za individualnu problematiku modernih gasno-parnih elektrana, kompanija Trotec sa stacionarnim adsorpcionim sušačima TTR serije nudi visoko efikasno rešenje u cilju pouzdanog odvlaživanja čak i najvećih količina vazduha.

Bez obzira koliko su visoko postavljeni zahtevi u pogledu kapaciteta odvlaživanja agregata: Trotec za svako polje industrijske primene poseduje odgovarajući adsorpcioni sušač u svom programu.

Čak i najmanji agregat za sušenje TTR 800 iz obimnog TTR programa, sa svojom nominalnom količinom vazduha od 750 kubnih metara na sat, on poseduje dovoljan kapacitet odvlaživanja za stacionarno odvlaživanje procesnog vazduha pojedinačnog postrojenja ili mašine. Optimalni preduslovi za očuvanje vrednosti mašina i za zaštitu od štetnog stvaranja kondenzata.

Za odvlaživanje velikih površina kod kompletnih stanica gasnih turbina, čak i u hladnom okruženju do 0 °C i sa niskom tačkom rose, u ponudi je agregat za sušenje visokog kapaciteta TTR 13500 sa svojim enormnim kapacitetom odvlaživanja od 13.300 kubnih metara suvog vazduha na sat.

TTR agregati za sušenje: Perfektno prilagođeni vašim individualnim potrebama

Svi adsorpcioni odvlaživači iz serije TTR se, kombinovanjem najrazličitijih opcija opreme mogu konfigurisati po potrebi. Osim toga, kompanija Trotec nudi i specijalne izvedbe sa specijalno prilagođenim komponentama u vidu individualnih rešenja.

Ekspertska znanja iz prve ruke: Trotec servis za industriju

Prilikom projektovanja i realizacije odgovarajućeg koncepta odvlaživanja oslonite se na dugogodišnji Know-how Trotec servisa za industriju. Trotec specijalisti za klimatizaciju analiziraju vaše tokove procesa i na osnovu situacije potreba pronalaze primereno rešenje.

Po želji proizvodimo i adsorpcijske sušače vazduha po mjeri kao specijalnu izvedbu

Rado ćemo da proizvedemo po želji i adsorpcijske isušivače po meri kao savršenu specijalnu izvedbu po potrebi „made in Germany“, na primer:

 • TTR agregate za sušenje u higijenskoj izvedbi
 • TTR agregate za sušenje za suvi vazduh bez LABS
 • TTR agregate za sušenje sa ekstremno niskim tačkama rosišta

Iskoristite mogućnost planiranja, konstruisanja i proizvodnje specijalnih izvedbi sa prilagođenim za individualne potrebe u usklađivanju sa našim specijalistima: Ovdje saznajte više …

Odvlaživači za gasno -turbinske stanice

 Serijska oprema

 Opcija

 Nije raspoloživo

Dalji primeri primene za odvlaživanje vazduha

 • Simulacija okoline u klima komori

  U klima komorama i vetrovnim kanalima se tri faktora optimalno moraju dati simulirati: Temperatura vazduha, snaga vetra i vlažnost vazduha. Za zadnje automobilska industrija treba isušivač vazduha, koji i pri najnižim rosištima ispod 0° C stvaraju veliku snagu – znači adsorpcijski isušivači visokoučinkovite klase.

  Daljnje informacije
 • Isušivanje & čišćenje vazduha lakiranje

  Pri lakiranju MV-delova vredi, da se tri parametara kontrolišu: temperatura prostorije, vlažnost vazduha i količinu prašine u vazduhu. Za taj korak proizvodnje u automobilskoj industriji nudimo pored isušivača vazduha i grejačih uređaja takođe i čistače vazduha budućnosti sa posebnim regulisanjem volumenske struje.

  Daljnje informacije
 • Isušivanje šatora

  Kod uspostavljanja šatora ili drugih provizornih smeštaja su bitni uveti prostorije. To posebno vredi za pomoćne smeštaje, u kojima je puno ljudi smješteno. To mogu biti šatorska ili kontenjerska naselja za azilante, logori za mlade grupe, šatorske prostorije, koje pri velikim eventima služe za noćenje, ili kontenjeri, u kojima sezonci nalaze prelazni smeštaj. Pogotovo u hladnim mjesecima, u...

  Daljnje informacije
 • Sušenje higroskopskog sipkog materijala

  Promjenjiva i previsoka vlažnost vazduha može uništiti sipkoću praha i granulata – i tako proizvesti velike naknadne troškove. Da se higroskopski sipki materijal ne ljepi i začepi tranportne puteve, vazduh se u kemijskoj i farmaceutskoj proizvodnji mora odvlažiti unapred. Sa adsorpcijskim sušilicama TTR-serije se to događa pouzdano.

  Daljnje informacije
 • Sušenje nakon čišćenja silosa

  Nakon čišćenja spremnika za skladištenje i silosa se morate moći pouzdati na potpuno sušenje, tako da je novi sipki materijal od početka zaštićen od vlage. I pošto se zato sušenje i brzo i ekonomično može provesti, preporučujemo kemijskoj i farmaceutskoj industriji naše visokoučinkovite sušilice TTR-serije.

  Daljnje informacije
 • Sušenje von Pellets

  Tko se ne brine o ispravnoj klimatizaciji proizvodnje i skladišta, riskira velike štete na svom proizvodu. To vredi i pri proizvodnji peleta. Biološko gorivo je posebno osetljivo na veliku vlažnost. Netretirana drvena sirovina prima vlagu iz vazduha. Rezultat može biti razarajući za kupca i proizvođača: Prijete fleke i buđ. I strojevi u pogonu pate pod vlagom i korodiraju. Kako bi osigurali...

  Daljnje informacije
 • Isušivanje vazduha u hotelu

  Ispravna klima je preduvet za ugodnost gostiju hotela. Pretopli i vlažan vazduh u sobi stvaraju zagušljivost i pljesnivost. Često i nakon kratkog vkaiša nastanu štete na građevinskom materijalu i na unutrašnjosti. Na tapetama nastaju fleke, zavjerse i rublje postaju vlažni i pljesnivi a u čošakovima u najgorem slučaju klica buđ. Pored raznih servisa zato ne bi trebalo štedeti na dotjeranoj tehnici...

  Daljnje informacije
 • Isušivanje vazduha u dvoranama za klizanje

  U svakoj dvorani za klizanje zbog razlike temperature vazduha i ledene površine neizbježno nastaje kondenzat – posebno, kada kroz rashladni uređaj stalno ulazi vlažan vazduh izvana. Rešenje protiv kapanja vode na led i šteta na zgradi su isušivači vazduha. Tako se sprječava nastajanje kondenzata unapred.

  Daljnje informacije
 • Sušenje tlačnog vazduha

  Najčešći uzroci za mirovanje proizvodnje je previše vodene pare u strojevima i postrojenjima te korozija u cjevovodima. Prevlažan tlačni vazduh bi se zato trebao sprečiti. Efektivna mogućnost je primena učinkovitih sušilica vazduha. Odgovor na pitanje, koliko suh mora biti tlačni vazduh, da bi garantujeo optimalne uvete proizvodnje i zaštitu strojeva i postrojenja, je relativna vlaga. Ona mora...

  Daljnje informacije
 • Mobilni uređaje za SHK-obrtu

  Puno obrta za sanitariju, grejanje i klimu su korisnici mobilnih uređaja Trotec Group. Ovde SHK-obrtnici nalaze sve iz jedne ruke, što im je potrebno u svakodnevnom poslu za prelaz ispada stacionarnih postrojenja: Mobilni grejači uređaji i grejače centrale, mobilni klima uređaji ili hlađenja sve do klima mernih uređaja za kontrolu mobilnog klima rešenja.

  Daljnje informacije
 • Isušivanje vazduha nakon sanacije

  Sa sanacijom se stanovi i kuće obnavljaju, da brzo nađu kupca. Taj servis korite agenti nekretnina, kada se radi o marketingu. I graditelji se pouzdaju u to, da su nova četiri zida u savršenom stanju, pre nego se usele. Napretkom gradnje i renovacije se povećava radost budućih stanara, koji jedva čekaju useljenje. Vrijedni i efektivni isušivači vazduha Trotec nude poseban servis. Osiguravaju brzo...

  Daljnje informacije
 • Isušivanje vazduha u kino dvoranama

  Posjetitelji kina žele pogotovo jedno: Sa dobrim filmom odahnuti od stresa svakodnevnice i u miru otići na fiktivno putovanje. Glasovi i nepoželjni izvori svijetla mogu isto tako biti smetajući kao i krivo temperiranje i loš vazduh u kino dvorani. Baš zato što se kino dvorane slabo mogu ventilirati, su one u pravilu opremljene sa učinkovitim klima sistemima. Ali ti su nažalost nedovoljni, kako bi...

  Daljnje informacije
 • Regulisanje vlage u stanicma raspodele gasa

  Posljedice kondenzata i velike vlažnosti vazduha u stanicma raspodele gasa su poznate – i skupe: Korozija na cevima, stepenicama i drugim metalnim delovima te ispadi radi vlažnosti upravljačke elektronike mogu prouzrokovati nepregledne troškove. Da uopće ne dođe do toga, isplati se investicija profesionalnog sistema isušivanja vazduha.

  Daljnje informacije
 • Offshore: Sprečiti koroziju

  Korozija metalnih delova u gondoli vetroelektrane ili u samom tornju tj. ispadi elektrike nažalost ne pripadaju tipičnim štetama od vlage u Offshore okolinama. One znače znatne dodatne troškove povećanim utroškom održavanja i reparature sve do mirovanja pogona. K tome smanjujete trajanje pogona postrojenja. Strateški postavljeno isušivanje vazduha, grejači uređaji i ventilatori ovde nude pomoć i...

  Daljnje informacije
 • Isušivanje vazduha za konstrukcije mostova

  U unutrašnjosti mostova su čelični nosači, elektro vodovi ili tehničke prostorije izložene velikoj vlažnosti vazduha. Već desetljećim se kao alternativa skupom premazivanju zobg zaštita od rđe dokazalo, da se most iznutra održava suvim sa isušivačima. Za isušivanje vazduha Vam stoje na raspolaganju Trotec adsorpcijske sušilice sa različitim kapacitetima.

  Daljnje informacije