Korisnička podrška i podrška: +49 2452 962-450

Pon - Pet: 7:30 - 17:30

 1. Primene
 2. Odvlaživanja hrane
 3. Tunel za zamrzavanje i hladnjača

Sprečiti nastajanje leda u proizvodnji namirnica

Industrijska sušilica u tunelu za zamrzavanje i hladnjači štede troškove

Prehrambena industrija je konfrontirana sa paradoksom: Vodu pretvarati u led je s jedne strane smisao tunela za zamrzavanje i hladnjače. S druge strane je nastajanje leda ovde veliki problem. Ledom, mrazom i maglom u hladnoj infrastrukturi proizvodnje ovde dolazi do skupih nezgoda i smetnji sve do ispada proizvodnje. Dodatno poastavljene industrijske sušilice sprječavaju nastajanje leda isušivanjem vazduha.

U proizvodnji namirnica sa područjima hladnjače se i kod dobro zabrtvenih otvora nikada skroz ne može sprečiti, da vlažan vazduh struja u podurčja suvog vazduha. Na tamošnjim minus temperaturama se vlaga prvo stvara kao kondenzat na zidovima, stropu, podu, proizvodima i tehnici i onda ledi. Problemi takvim nastajanjem leda su raznovrsni:

 • Proizvodi hladnjača mogu obručati, prugasti kodovi zbog mraza postaju nečitljivi.
 • Nastajanjem leda na podu utovarne zone i području ulaza doalzi do padova radi klizanja i do nezgoda klizajućim viličarima.
 • Sa stropa padajući komadi leda ili sige mogu ozlijediti saradnike.
 • Prozirne zavjese se zamgaljivaju i ometaju pogled u prostoriju iza nje.
 • Na tehnici hladnjače se stvaraju led i smanjuju učinak.
 • Pošto se proizvodni strojevi i delovi rashladne tehnike često moraju otapati i čistiti, dolazi do skupih obustava proizvodnje.

Rešenje su TTR-industrijske sušilice sa adsorpcijskom tehnologijom

Kako bi sprečili nastajanje leda isušivanjem vazduha, mere opreza proizvođača često nisu dovoljne. Da bi se relativna vlaga vazduha sigurno mogla upravljati, je potreban dodatan sistem industrijskih sušilica i merne tehnike. Taj se i naknadno lako može instalirati i brzo se isplati: Manje obustava proizvodnje, upteda troškova zbog nezgoda i besprekorna roba se isplate. Za korišćenje u hladnjačama i tunelima za zamrzavanje su podobne adsorpcijske sušilice, zato što naspram kondenzacijskim sušilicama pouzdano isušivaju i pri niskim temperaturama u području minusa.

Mobilni, stacionarni ili INOX – industrijske sušilice za hladnjaču

Za korišćenje u hladnjačama i tunelima za zamrzavanje su sušilice TTR-serije savršene. Ovisno o potrebnom kapacitetu u Trotec Group stoje na raspolaganju mobilni adsorpcijski isušivači ili stacionarne adsorpcijske sušilice. Mobilni TTR-uređaji su za higijensko osetljiva područja proizvodnje namirnica dostupni i u INOX izvedbi. Sve industrijske sušilice TTR-serije raspolažu pouzdanim Silikagel sorpcijskim rotorima u perivoj i mehanički visokostabilnoj izvedbi. Ovisno o vrsti izgradnje se procesirani i regeneracijski vazduh kanalizira na najrazličitijim putevima: po TTR-Trisorp-Mono, TTR-Trisorp-Dual ili TTR-Bisorp-Mono principu.

Idealno na minus temperaturama: Mjerni uređaj klime sa alarmom rosišta

Najmoderniji industrijski logeri podataka kao što je DL200H za monitoring klime i multifunkcionalan merni uređaj T260 zaokružuju sistem isušivanja. Precizan klima merni uređaj T260 je koncipiran za merenje temperature vazduha i rosišta ili određivanje relativne, apsolutne i specifične vlage vazduha. K tome uverava integrisanim laserskim pirometrom uključujući alarmom rosišta. Sa tom mernom tehnikom zadržavate kontrolu nad vlažnosti vazduha u tunelu za zamrzavanje i u hladnjačama.

Koristite naše najbolje industrijske usluge

Pošto svako industrijsko preduzeće ima svoje karakteristične procese, sisteme i prostorije, svako rešenje za tretman vazduha takođe zahteva konfiguraciju uređaja specifičnu za svaki slučaj. Ukratko, često je teško izračunati kombinovane efekte strujanja vazduha, uslova vlažnosti vazduha i temperaturnih fluktuacija na čisto teorijskoj osnovi, na primer u područjima zaključavanja ili na transportnim trakama. Rezultat: Nepotrebni dodatni troškovi zbog prenaplaćenih zahteva ili - što je još gore - u praksi, nedovoljno funkcionalnih rešenja.

Možete računati na naše stručnjake

Potrebni su iskusni stručnjaci za klimatizaciju kako bi precizno izračunali potrebe u industriji i razvili prilagođene koncepte za klimatizaciju. Verujte našem timu stručnjaka i uslugama industrijskih usluga: Analiziramo situaciju individualnih potreba zajedno sa vama na licu mesta, utvrđujemo posebne zahteve uređaja i izrađujemo prilagođeno projektno rešenje do tačnog postavljanja uređaja.

Naši industrijski konsultanti takođe će vas rado obavestiti lično na Tel. +49 2452 962-777 o našim najboljim industrijskim uslugama iz prakse. Ili možete jednostavno poslati upit direktno našim stručnjacima u industriji sa vašim ličnim zahtevima. Odmah odgovaramo!

Nutzen Sie den Best-Practice-Industrieservice von Trotec
Po želji proizvodimo i adsorpcijske sušače vazduha po mjeri kao specijalnu izvedbu

Rado ćemo da proizvedemo po želji i adsorpcijske isušivače po meri kao savršenu specijalnu izvedbu po potrebi „made in Germany“, na primer:

 • TTR agregate za sušenje u higijenskoj izvedbi
 • TTR agregate za sušenje za suvi vazduh bez LABS
 • TTR agregate za sušenje sa ekstremno niskim tačkama rosišta

Iskoristite mogućnost planiranja, konstruisanja i proizvodnje specijalnih izvedbi sa prilagođenim za individualne potrebe u usklađivanju sa našim specijalistima: Ovdje saznajte više …

Dalji primeri primene za odvlaživanje vazduha

 • Isušivanje pri punjenju & pakiranju

  U kemijskoj i farmaceutskoj proizvodnji se vlažnost vazduha mora pri punjenju i pakiranju tačno upravljati. Naposlijetku bi šteta bila ogromna, ako bi se higroskopski proizvodi zgrudavali, lepili i ako bi njihova trajnost bila skraćena. Sa našim adsorpcijskim sušilicama se ti procesi optimalno mogu klimatizirati.

  Daljnje informacije
 • Isušivanje u mesnoj industriji

  Pogotovo u preradi mesa i proizvodnji kobasica je optimalna higijena na prvom mjestu. Jer se samo tako može garantujeti dobra kvaliteta proizvoda. U postupku sa mesom vladaju dakle strogi higijenski uveti – pogotovo u rashladnim područjima, u kojima se obrađuje svježa roba. Ali baš tamo se nalaze najveće opasnosti zbog niskih temperatura i visoke vlažnosti vazduha: Kondenzacija, korozija i iz toga...

  Daljnje informacije
 • Isušivanje pri dozrijevanju mesa

  Suho zrenje mesa, takozvani Dry Aging, je umetnost za sebe. Ljubitelji mesa znaju ceniti zahtevan i dugotrajan postupak pri proizvodnji posebnog goveđeg mesa. Nije uzalud, da Dry Aged Beef slovi kao najbolja vrsta odreska na svijetu. Za proizvodnju nije samo bitna najbolja kvaliteta govedine. Takođe je neizostavljiva optimalna tehnička oprema prostorija za suvo zrenje. Specijalisti brižljivo paze...

  Daljnje informacije
 • Isušivanje vazduha u svinjogojstvu

  Prevelika vlažnost vazduha i temperature su sve drugo osim ugodni uveti klime za svinje, koje se drže. Da li uzgoj ili tov: Životinji je potrebno trajno optimalna klima, kako bi bila zdrava i produktivna. Primjena profesionalnih isušivača vazduha osigurava ugodne temperature i bolji vazduh, kako bi znatno povećala ugodnost svinja. Adsorpcijske sušilice Trotec su optimalna oprema – za porizvodnju...

  Daljnje informacije
 • Regulisanje vlage u sirani

  Valjda najvažniji proces u proizvodnji sira je zrenje mladog sira. Kod mekanog sira se proces zrenja odvija par dana ili tjedana. Kod tvrdih sireva se zrenje proteže na čak nekoliko mjeseci do godina. Pritom klima u zrionici igra odlučujuću ulogu kod razvoja sira i osiguranja kvaliteta proizvoda. Uobičajeno ovde temperatura leži između 7 i 15 stepeni, vlažnost vazduha između 75 i 95 posto....

  Daljnje informacije
 • Isušivanje vazduha u proizvodnji slatkiša

  Isušivači vazduha su dio osiguravanja kvaliteta u svakoj fabrici slatkiša i čokolade: U kompletnom proizvodnom lancu, uređaji osiguravaju suvi vazduh okoline. Pritom se svi proizvodni koraci i veličine prostorije sa sistemima za isušivanje vazduha te dotičnom mernom tehnikom može opremiti. Tipični problemi branše se tako sprječavaju.

  Daljnje informacije
 • Isušivanje u trgovačkom centru

  U trgovačkim centrima postoje različiti odjeli, kojima su potrebni različiti uveti klime. Tu je na primer odjel svežeg voća i povrća, koji trajno mora biti hlađen, kako bi roba što duže ostala svježa. U odjelu svežeg mesa, asortimana hladnog i smrznutog je još hladnije. Za optimalno, efektivno klimatiziranje pri takvoj raznolikosti standardni sistem klime u pravilu nije dovoljan. Jer zbog...

  Daljnje informacije