Korisnička podrška i podrška: +49 2452 962-450

Pon - Pet: 7:30 - 17:30

Ugaona brusilica PAGS 20-115
Ugaona brusilica PAGS 10-115
Ugaona brusilica PAGS 10-125
Ugaona brusilica PAGS 11-125
Ugaona brusilica PAGS 10-230
 1. Proizvodi i usluge
 2. Alati
 3. Ugaona brusilica

Ugaona brusilica

Kompaktan i robustan - snažni paketi za rezanje, brušenje, sečenje

Idealna za rezanje, brušenje i četkanje metala kao i za sečenje pločica i kamena

Dugo je ugaona brusilica bila alat profesionalaca. Hobi majstore uvek interesuju višestrane i inteligentne mogućnosti primene uređaja, počev od prostog presecanja pa sve do skidanja rđe i poliranja velikih metalnih površina. Iskusnog profesionalca podjednako kao i pasioniranog uradi sam majstora danas sve više mami ponuda ovih sve popularnijih električnih alata - zajedno sa sve većim brojem reznih diskova, brusnih diskova i krznatih diskova za kao i brusnih ploča za najrazličitije primene.

Renomirani kvalitet plus odlična cena

Kod svih ugaonih brusilica do sada su u načelu postojale samo dve opcije, ili da bude dobro a skupo ili da je jeftino. Sa robusnom i snažnom PAGS serijom, Trotec pruža podjednako početnicima, ambicioznim uradi sam majstorima i ekspertima prave uređaje za sečenje, rezanje, brušenje, četkanje, glačanje, skidanje rđe, grubu obradu ili uklanjanje neravnina.

Power Tools kompanije Trotec vam sada pružaju pametan izbor: Dobra cena, dobar proizvod i dobar dizajn - sve u jednom. 

Visoke performanse u svakom pogledu, zato što naš Nimbus nije samo simbol renomiranog kvaliteta za merne alate i uređaje za tretman vazduha, već i za električne alate: Profesionalna Trotec rešenja sa izvanrednim odnosom cene i kvaliteta!

Šta je ugaona brusilica?

Ugaona brusilica, često je zovu još i samo brusilica, rezna brusilica ili šlajferica, reže, brusi i polira najrazličitije materijale kao što su beton, keramika, kamen, drvo i metal. Iako sve ugaone brusilice u načelu rade po istom principu, različite vrste uređaja se razlikuju po svojoj izvedbi.

Zato nije svaka ugaona brusilica jednako podesna za svako polje primene. Da bi ste sebi uštedeli greške pri pogrešnoj kupovini, na ovom mestu ćemo objasniti o čemu treba da vodite računa prilikom kupovine ugaone brusilice i koji pribor vam je za nju potreban.

Ugaona brusilica

Na ovo treba da pazite prilikom kupovine!

Vrste ugaonih brusilica

Prve ugaone brusilice su bile veoma teške jer su bile od masivnog čeličnog liva, i nisu imali priručni oblik. Oni doduše zanatlijama olakšavaju posao ali je njihovo korišćenje ipak iziskivalo popriličan napor. Današnji modeli su znatno manje teški i jednostavniji u primeni. Tokom godina su se razvili sledeći oblici koji imaju svoje prednosti ali i mane.

Mini ugaone brusilice

Mini uređaji kao što je PAGS 10‑115 koriste rezne diskove sa prečnikom do 115 mm. Oni su podesni za sečenje metala dok kod betona brzo nailaze na svoja ograničenja.

Jednoručne ugaone brusilice

Relativno priručni i srazmerno lagani, takvi su jednoručni uređaji kao što je naš PAGS 10‑125, koji će dobro poslužiti hobistima i uradi sam majstorima. Diskovi ovih fleksibilnih alata imaju prečnik od 125 mm i nešto su veći onih koje imaju mini ugaone brusilice, a mogu da preseku i teže materijale kao i tanke betonske ploče.

Dvoručne ugaone brusilice

Sa dve ruke vođeni uređaji kao naš PAGS 10‑230 su pravi profesionalni alati. Diskovi za rezanje imaju prečnik od oko 230 mm i mogu da seku i betonski pod ili debele betonske ploče. Ipak ovi snažni uređaji imaju veću težinu i zato su kabastiji.

Pre nego što se odlučite za određeni proizvod, trebalo bi da znate za šta želite pretežno da koristite taj uređaj. 

Snaga i broj obrtaja

Da bi normalno mogli da radite sa ugaonom brusilicom, uređaj mora da ima dovoljno snage. Za odgovarajuće poslove trebalo bi da planirate sledeći broj vati:

 • za poliranje: 500 W
 • za brušenje: 1.000 W
 • za sečenje običnog metala: 1.500 W
 • za sečenje jakog metala: 2.500 W

Kao početnik, sa našim univerzalcem i 1.200 W snažnim PAGS 10‑125, ste odlično opremljeni. Ambiciozni uradi sam majstori i profesionalci s druge strane bi trebalo da se odluče za naš PAGS 10‑230 sa snažnim motorom od 2.000 W, jer on poseduje veći prečnik diska i karakteristike opreme kao što su meki start, ograničenje struje pokretanja i 3-struko obrtna glava prenosnika za optimalan hendling.

U međuvremenu, pored onih sa kablom u ponudi postoje i ugaone brusilice sa akumulatorskim pogonom. Ipak one imaju nešto manju snagu i zato su podesne pre svega za lakše poslove kod uradi-sam primene ili na mestima rada na koja bi bilo suviše teško dovesti struju.

Prilikom traženja odgovarajućeg uređaja uvek vodite računa o navedenom broju obrtaja u praznom hodu. Prema ovoj vrednosti možete da odredite maksimalnu snagu brusilice. Viši broj obrtaja u praznom hodu ukazuje na snažniji motor, dok niži broj obrtaja ukazuje na slabiji pogon.

Kućište i težina

Za postizanje dugog životnog veka, vaša ugaona brusilica treba da ima kućište koje je stabilno i otporno na vlagu i prašinu i koje optimalno štiti elektroniku uređaja. Za dugotrajno korišćenje je velika prednost takođe i niska težina. Zavisno od modela to može da bude između 1,5 i šest kilograma.

Za sigurno rukovanje ugaonom brusilicom, skoro svi modeli reznih brusilica imaju plastičnu ili metalnu haubu koja odbija od vas prašinu, opiljke i varnice i time smanjuje rizik od povreda. Za izuzetan komfor stara se usisavanje prašine koje sigurno preuzima uklonjeni materijal i omogućava rad skoro potpuno bez stvaranja prašine.

Ukoliko prevashodno želite da sečete pločice, preporučujemo vam i specijalni držač kojim se stabilizuje materijal koji se seče i obezbeđuje izuzetno prav i precizan rez.

Ventilacija i hlađenje

Da se motor ne bi pregrevao tokom dužeg rada, trebalo bi uvek obezbediti dovoljnu ventilaciju. Noviji modeli na primer poseduju elektronsko hlađenje. Ako unapred znate da ćete brusilicu često koristiti u dužim intervalima, onda bi ona trebala da poseduje zaštitu od preopterećenja. Ugaonu brusilicu koja nema ni jednu od ovih funkcija, bolje bi bilo da preskočite. U tom slučaju je sigurno pregrevanje i prilikom kraćeg korišćenja što može dovesti do kompletnog kvara uređaja. Načelno bi vazdušna struja hlađenja trebala da bude usmerena ka napred, da bi izduvavala varnice i uklonjeni materijal dalje od vas.

Korišćenje ugaone brusilice ne zavisi samo od diska koji koristite. Zavisno od materijala postoje različiti rezni diskovi na primer:

Različiti diskovi za različita polja primene

Diskovi od silicijum karbida za granit, beton, ciglu, krečnjak, prirodan i veštački kamen (AD 125 S)
Diskovi od silicijum karbida za granit, beton, ciglu, krečnjak, prirodan i veštački kamen (AD 125 S)
Diskovi od oplemenjenog korunda za metal i lim (AD 125 M)
Diskovi od oplemenjenog korunda za metal i lim (AD 125 M)
Dijamantski rezni diskovi za beton, klinker, granit ili pločice (AD 115 DB)
Dijamantski rezni diskovi za beton, klinker, granit ili pločice (AD 115 DB)
Segmentni dijamantski rezni diskovi za brzo suvo rezanje crepa, betona ili estriha (AD 115 DD)
Segmentni dijamantski rezni diskovi za brzo suvo rezanje crepa, betona ili estriha (AD 115 DD)

Osim toga postoji za ugaone brusilice postoji i ovaj pribor:

 • Brusni diskovi za obradu metala (AD 125 MG)
 • Brusne ploče za skidanje slojeva laka ili za skidanje rđe sa metala
 • Lepezasti diskovi za brušenje ili poliranje
 • Krznati diskovi za poliranje (sa manjim brojem obrtaja)
 • Čelične četke za skidanje rđe kao i za pripremu površine za lemljenje i zavarivanje

Brusni i rezni diskovi se prave u dimenzijama od 115, 125 i 230 mm. Zavisno od odabranog reznog diska, brusnog diska ili tocila, ugaonu brusilicu možete da koristite u različitim segmentima primene za zanatstvo, kuću i baštu.

Veliki diskovi su pre svega namenjeni za grube radove i koriste se kod dvoručno vođenih ugaonih brusilica. Za preciznije primene, koriste se mali diskovi u kombinaciji sa jednoručnim ugaonim brusilicama.  

Svi kod kompanije Trotec dostupni diskovi za ugaone brusilice se mogu poručiti pojedinačno ali u praktičnim setovima.