Korisnička podrška i podrška: +49 2452 962-450

Pon - Pet: 7:30 - 17:30

 1. Primene
 2. Vlaženje
 3. Ovlaživanje vazduha u server prostorijama

Više efikasnosti: Ovlaživanje vazduha u server prostorijama

Zaštita od elektrostatike i efektivno hlađenje: Ovlaživači vazduha Trotec su važni celovi server prostorija i računalnih centara.

Pouzdana tehnika je najvažniji kriterij za kupce, koji su spojeni na računalni centar. Vlastita server prostorija je srce tvrtke i zbog toga tamo tehnika mora trajno raditi besprekorno. IT-uređaji moraju biti u savršenom stanju. Zato u računalnim centrima i server prostorijama klima mora biti usklađena sa zahtevima tehnike. Protiv suvog vazduha koji uzrokuje puno problema, profesionalci koriste ovlaživače vazduha. Oni vežu prašinu i štite od elektrostatike. Osim toga osiguravaju zdravi rashladni efekt isparavanjem. Trotec nudi seriju ovlaživača vazduha, koji su podobni za korišćenje u server prostorijama i računalnim centrima. 

Gde puno elektronike radi zajedno, nastaju veliki elektrostatički naboji. Naboj postaje sve veći, što je niža vlažnost vazduha. Taj princip pravi probleme u najrazličitijim područjima proizvodnje. Sežu od pogrešne proizvodnje i velikih troškova energije sve do šteta na strojevima. I u server prostorijama i računalnim centrima su elektrostatični naponi najčešći uzroci za nezgode u pogonu i velike troškove energije. Čak najmanji naboji štete komponentama u server prostoriji. Iako ne prouzrokuju totalnu obustavu, ipak može doći do gubitaka Softwarea i krivih pohranjivanja informavija. Fatalni su naboji pogotovo, kada se ne vide samim okom. Zato je u tim prostorijama bitno: Mora se proizvesti podobna vlažnost vazduha.

Ovlaživanje vazduha štiti od elektrostatike

Sprječavanje elektrostatičnog naboja je jedna od najvažnijih priprema, koje se trebaju provesti u računalnom centru i server prostoriji. To dobijete kontinuiranim i eifektivnim ovlaživanjem prostorije. Jer: Pri relativnoj vlagi vazduha od cca. 50 posto je učinkovitost vođenja vazduha i površina uređaja toliko povećana, da se električni naboji bez problema mogu odvoditi. Vlažan vazduh povećano prima ione iskladišti ih. Tako ioni postaju teži i nepokretljiviji. Brzim odvodom napona se može skupiti manje elektrostatike. Još jedan plus optimalnog ovlaživanja vazduha u računalnim centrima i server prostorijama je smanjeno taloženje čestica prašina. Naposlijetku elektrostatički naboj privlaći prašinu i veže na površini. Ako se naboj boljom vlagom vazduha sistematski odvodi, ni prašina nije više problem.

Još jedna točkaje hlađenje server prostorija. Ipak pogon puno uređaja dovodi do štetne vrućine. I ovde pomaže nakuljanje vazduha sa vlagom. Jer korišćenjem ovlaživača vazduha nastane poznato hlađenje isparavanja. Hladna voda, koja se ispuhuje kroz uređaj, se prima od strane prostorijskog vazduha. Tako nastaje hladnoća isparavanja, koja smanjuje temperaturu prostorije. Na toj točki se štedi energija, jer korišćenjem ovlaživača vazduha je dodatna klimatizacija nepotrebna. 

Pouzdano ovlaživanje vazduha

Mobilni ovlaživači vazduha Trotec su rešenje, kada se radi o optimalnim uvetima klime u računalnim centrima i server prostorijama. Bez smetnji sistema i bez krivih pohranjivanja informacija elektrostatikom: To garantuje primena profesionalnih uređaja kuće Trotec. Osiguravaju automatski optimalnu regulaciju valge u prostorijama veličine do 420 kvadrata – bez skupih instalcacija i na stisak gumba. Higrostatom upravljani ovlaživači usisavaju vazduh i vode ga preko bubnja za ovlaživanje. Stalna rotacija osigurava, da se vazduh nakuplja sa vlagom, pre nego se ravnomerno i bez paadlina ponovo ispuhuje. Pri procesu se vazduha ne samo ovlažuje, nego istovremeno i čisti. Prašina i prljave čestice, koji se usisaju sa vazduhom, se vežu i ljepe.  

Više modela, jedan cilj

Idealna vlaga prostorije i čisti vazduh: To mogu svi ovlaživači vazduha Trotec. Ovisno o veličini prostora, u kojem se vazduh pouzdano ospkrbljuje vlagom, posebno se preporučuje jedan model. Za primene u manjim server prostorijama, se primerice nudi ovlaživač vazduha B 250. Svojom tehnikom opskrbljuje do 500 kubika vazduha po satu sa dovoljno vlage. Naravno je potpuno elektronski upravljan i prikazuje preko elektronskog senzora se aktualna relativna vlažnost vazduha. Tko jednom postavi ćeljenu vlažnost, ne mora više ništa raditi. B 250 automatski preuzima upravljanje. Ako je voda u spremniku potrošena, uređaj se automatski isključuje i prikaz pokazuje prazno stanje. Tko se želi poštedeti nadopunjavanj, automatski dovod vode je opcionalno rešenje. „Veliki brat“, ovlaživač vazduha B 400, se ističe sa joše većim učinkom. Robustan ovlaživač sa lakim održavanjem uspjeva 800 kubika vazduha nakupiti sa vlagom. Njeogov dvostupanjski ventilator, automatika isključivanja i puno karakteristika ga čine pravim profesionalcem u području ovlaživanja vazduha. Kao kod njega vredi za sve Trotec-ovlaživače vazduha: Rade po pouzdanom principu isparivanja, tako da ne dolazi ni do taloženja kamenca niti do kondenzata. I prekodnosno ovlaživanje vazduha nije moguće.  

Ovlaživači vazduha u server prostorijama

 • Štite komponente od elektrostatike.
 • Osiguravaju duži pogon IT-uređaja.
 • Vežu dodatnu prašinu.
 • Omogućuju energetske štednje hlađenjem isparavanja.

Prednosti Trotec isušivača vazduha

 • Potpuno elektronsko upravljanje
 • Pregledna upravljačka ploča sa prikazima za zadanu i ostvarenu vlažnost vazduha, stanje vode i stupanj ventilatora
 • Dodatno čišćenje vazduha zasebnim filterom u usisnom području
 • Promjenjiv smer ispuha
 • Posebno robusna konstrukcija 

Ovlaživanje vazduha u server prostorijama

 Serijska oprema

 Opcija

 Nije raspoloživo

Dalji primeri primene za odvlaživanje vazduha

 • Ovlaživanje vazduha u vrtićima i školama

  Skoro ništa nije presudno za zdravlje kao što je vazduh, koji dnevno udišemo. To vredi pogotovo za našu djecu, koja dnevno posjećuju vrtiće i škole. Pogotovo tamo se mora paziti na najbolju higijenu i svjež vazduh, jer presuvi vazduh mališe pravi osetljive na bolesti i smanjuje koncentraciju. Pošto se u insituciji ne može uvek garantujeti redovita ventilacija, je važna potpora modernom tehnikom....

  Daljnje informacije
 • Ovlaživanje vazduha u skladištu furnira

  Sa zalihama furnira se mora postupati posebno oprezno. Pogotovo u skladištima, gde vlada suvi vazduh, je bitan oprez. Jer: Ako furnirske ploče isuše, postaju ispucane i krhke. Kako bi sprečili skupe štete isušivanja, skaldište se može nadograditi – sa pouzdanim i efektivnim sistemom ovlaživanja. Trotec grupacija preopručuje korišćenje ovlaživača vazduha za veće primene. Za manja područja su...

  Daljnje informacije
 • Ovlaživanje vazduha u skladištu instrumenata

  Visokovredno drvo, filc, fino lepilo i lak: Instrumenti se u pravilu proizvode od osetljivih materijala, što im daje poseban zvuk i rezonanciju. Zato za skladištenje vrednih instrumenata ne treba zaboraviti: Optimalna zaštita i njega. To vredi za instrumente, koji su celi ili delomično od drveta. Jer taj materijal stalno radi i osetljiv je na odstupanja klime. Skladište instrumenata treba tako...

  Daljnje informacije
 • Ovlaživanje vazduha u staklenicima

  Tople temperature i velika vlažnost vazduha je najvažnije, što tropske i subtropske biljke trebaju za brzi i bujan rast. I gljive vole togasu i vlagu. Redovito navodnjavanje je nedovoljno, jer veći dio egzotičnih biljaka vodu uzima iz vazduha. Kako bi proizveli posebnu klimu, je pored sistematskog grejanja bitna primena moderne tehnike za nakupljanje vazduha sa puno vlage. Trotec ima više rešenja...

  Daljnje informacije