Korisnička podrška i podrška: +49 2452 962-450

Pon - Pet: 7:30 - 17:30

 1. Primene
 2. Tehnologija merenja
 3. UV-lampe za SelectaDNA u policijskoj akciji

U akciji za policiju: UV-lampe

Zahvaljujući umjetnog DNA se plijen kradljivca može identificirati sa UV-svetlom

Policija već godinama pojačano preporučuje markiranje skupocjenosti sa umjetnim DNA kao što je SelectaDNA. U slučaju provale se takva markirana roba vlasniku brzo može dodjeliti. Osim toga naljepnice sa napomenom umjetnog DNA zastrašivaju provalnike. Broj provala se smanjuje, povisuje se broj razjašnjenja. Markiranje je vidljivo sa UV-lampom.

Umjetan DNA kao što je SelectaDNA, sa kojim primerice policija u Bkaišu radi, funkcioniše po jednostavnom principu: Kupac dobiva kit za markiranje sa supstancom umjetnog DNA. Njega nanosi sa kistom ili kao sprej na skupocjenosti kao što su auti, bicikli, laptop, novac ili čošakijica s nakitom. SelectaDNA je za lopova iz prve nevidljiv i postaje vidljiv tek sa specijalnom UV-lampom pri pronalaženju ukradene robe. Svaki DNA kit prikazuje individualan kod pod UV-svetlom, sa kojim se zakonski vlasnik preko baze podataka može identificirati od strane policije.

Zastrašujuće: DNA-naljepnice smanjuju stope provala

Dodatno naljepnice sa napomenom umjetnog DNA imaju dokazano zastrašujuće delovanje. Tako gde se iste upotrebljavaju, se znatno smanjuje stopa provala – do 2-znamenkastog područja.

UV-lampa prikazuje DNA-kodu na ukradenoj robi

Umjetan DNA za smanjenje delikta krađe ne pokazuje samo delovanje u privatnim kućama: I vlasnici lokala sa sprejom mogu raditi na ulazu, koji se pri provali aktivira i markira kradljivca. Čak i Deutsche Bahn markira sa SelectaDNA u međuvkaišu bakrene cevi i vodove kao zaštitu od krađe. U slučaju krađe tj. kada je policija konfrontirana sa osumnjičenima, UV-lampa pravi markiranje na ukradenoj robi vidljivo. Obadve UV-A-ručne svetiljke iz Trotec-programa, koje se koriste za pronalaženje rupa, su isto izuzetno podobne za policijsku akciju.

UV-Torchlight i UV-TrackMaster – dva praktična pomagača policije

Ovisno o akciji je kao oprema policije podobna mala UV-ručna lampa UV‑Torchlight 15F ili veća izvedba UV-TrackMaster. Obje su Akku uređaji. Prva se sa 230 grama težine može nositi u svakom džepu, 780 grama težak UV-TrackMaster čeka u autu na svoju policijsku akciju. Ali se zato isplati zbog visokog učinka: Ta UV-lampa sa ergonomski oblikovanom ručkom je specijalno koncipiran za velikopovršinsko osvetljenje. Idealno znači za efektivnu kontrolu parkirališta, kamiona i hala sa ukradenom sa umjetnim DNA. UV-TrackMaster je odmah nakon uključivanja spreman za rad i neovisan od magnetskih polja. Ima trajanje pogona od otprilike 1,5 sata. Pri policijskom poslu sa umjetnim DNA kao što je SelectaDNA, UV-lampa uverava sa visokim UV-A-zračenjem. Tako su i najmanji tragovi svetla na dnevnom svetlu i u daljini jasno vidljivi. Potpunu bez mera pomraćenja ili penjanaj policijskih službenika.

UV‑Torchlight 15F – džepna svetiljka sa funkcijom točkastog i mlaza svetla

Mala UV-lampa UV‑Torchlight 15F je podobna kao dopuna ili predvodnica velike UV-lampe: Kao spretna džepna svetiljka je nosiva uvek direktno za pojasom i odmah dostupna za brzi DNA-Check. Metalno kućište je robusno i trajanje pogona iznosi više od 2 sata. Njena velika fleksibilnost osvetlenja UV‑Torchlight 15F čini univerzalno primenjivim detektorom svetlosnih tragova za zadatke ispitivanja u odnosu sa umjetnim DNA u policiji. Zahvaljujući visoke snage točkastog svetla ove UV-lampe se postiže vrlo veliki poticaj fluorescencije. Zbog toga su – takođe kao kod većeg UV-TrackMastera – vidljivi čak i manji tragovi svetla na dnevnom svetlu. U usporedbi sa klasisčnim UV-A-džepnim svetiljkama se UV‑Torchlight 15F ne može koristiti samo u točkastom pogonu: Integrisan fokusni prsten omogućuje fleksibilno regulirajne UV-A konusa svetljenja – neprekidno od točkastog do mlaznog. To promjenjivo justiranje širine omogućuje vrlo široki spektar primene UV‑Torchlight 15F – i osposobljava ga posebno za policijske akcije sa umjetnim DNA.

UV-lampe za SelectaDNA u policijskoj akciji

 Serijska oprema

 Opcija

 Nije raspoloživo

Dalji primeri primene merne tehnologije u oblasti termografije

 • Kontrola brtvenosti prsluka za spašavanje i odjela za preživljavanje

  Kod kontrole brtvenosti odjela za preživljavanje, prsluka za spašavanje, oprema za ronjenje i zaštitnih odjela može postojati samo 100 posto sigurnosti, jer manje znači: Nema sigurnosti. Za inspekciju takve zaštitne odjeće specijalizirani ispitivači se zato pouzdaju u siguran merni uređaj po postupku Tracer gasa. LD6000 je takav merni uređaj.

  Daljnje informacije
 • Pronalaženje šteta na ležajevima i pukotina na rubovima

  LD6000 je set frekvencijske analize za akustično pronalaženje vodova. Ali uređaj može puno više raditi za sigurnosne tehničare u struci železnice: Na primer se tako mogu da pronađete štete na ležajevima na kotačima. „Zvučna tehnika“ se zove taj učinkovit način.

  Daljnje informacije