Korisnička podrška i podrška: +49 2452 962-450

Pon - Pet: 7:30 - 17:30

 1. Primene
 2. Odvlaživanja hrane
 3. Isušivanje u mesnoj industriji

Sigurna proizvodnja: Isušivanje u mesnoj industriji

Trotec-industrijske sušilice rade pouzdano protiv nastajanja kondenzata, opterećenja mirisa i širenja klica – savršena kontrola vlažnosti vazduha!

Pogotovo u preradi mesa i proizvodnji kobasica je optimalna higijena na prvom mjestu. Jer se samo tako može garantujeti dobra kvaliteta proizvoda. U postupku sa mesom vladaju dakle strogi higijenski uveti – pogotovo u rashladnim područjima, u kojima se obrađuje svježa roba. Ali baš tamo se nalaze najveće opasnosti zbog niskih temperatura i visoke vlažnosti vazduha: Kondenzacija, korozija i iz toga rezultirajuće pogoršavanje higijene. I opterećenje mirisa, koje prirodno nastaje pri visokoj vlažnosti vazduha, u pogonu prerade mesa nije za podceniti. Industrijska sušilica Trotec brzo kontrolira situaciju i nudi pouzdano regulisanje vlage u osetljivom području proizvodnje.

Zaštitna odjeća, dezinfekcija, poštivnaje rashladnog lanca i još strogih higijenskih uveta su u preradi prehrambenih proizvoda sveže robe na dnevnom redu. Radna područja se redovito brižljvio čiste, roba pri proizvodnji postupa sa oprezom. Ali to sve samo malo znači, ako i klimatski uveti ne odgovaraju sto posto. Jedan od najvećih rizika je u vazduhu – naime vlažnost vazduha. Ako ona nije optimalno regulirana, proizvodnja se bori sa puno poteškoća.

Kondenzacija – ozbiljan problem

Previsoke vrednosti vlažnosti vazduha posebno na hladnim mestima nisu za podceniti. U hladnjačama i u drugim područjima pogona mesne industrije, u kojima se mora pridržavati rashladni lanac, preti kondenziranje. Ako je rosište u vazduhu više nego na površini radnih područja, zidova ili stropova, brzo nastaje kondenzat. Jer vazduh se hladi na hladnim površinama i para kondenzira te postaje voda. Kako sada kapi padaju na još nezapakirano meso, mogu da nastanu klice. I kartoni privlače vlažnost, zbog čega cele zalihe mogu biti uništene. Zbog visoke vlage u vazduhu raste i razvoj mirisa i osjetna hladnoća jako povećava. Oboje dovodi do smanjene produktivnosti saradnika. Poduzeća se moraju baviti sa više bolovanja saradnika.

Optimalna zaštita zahvaljujući ciljanog reguliranja vlažnosti

Stvorite ugodnu i visokovrijednu radnu klimu. Ali: Hladna okolina mora postojati. Čak i kada se u hladnjačama i radnim područjima temperature moraju držati posebno niskim, to još ne utječe znatno na regulaciju vlažnosti vazduha. Pogotovo u hladnjačama se relativna vlažnost vazduha pomoću temperature ne može spustiti ispod 70 do 95 posto. Samo primena visokoučinkovitih isušivača vazduha može pomoći. Stacionarne industrijske sušilice TTR-serije Trotec su posebno pri niskim temperaturama svemogući.

Primjena isušivača vazduha u preradi mesa – prednosti:

 • bez kondenzata
 • zaustavljanje higijenskih rizika
 • sprječavanje nastajanja klica
 • brzo sušenje reznih ploha
 • ugodniji osjet hladnoće za saradnike
 • znatno manje opterećenje mirisa
 • brzo sušenje nakon čišćenja
 • nema opasnosti od klizanja

 

Stacionarni sistemi sušenja

Za sve isušivače vazduha DH-serije vredi: Raspolažu zatvorenim sistemom isušivanja. To znači, nije potreban dodatan dovod svežeg vazduha. Mogu se naknadno instalirati bez problema i prilagođavaju se zahtevima okoline. Pogotovo impresionira veliko radno područje od -15 do +70 stepeni celzijevih i brzo ekonomično isušivanje u svim radnim područjima. Dugovječno, lako za održavanje i flksibilno namjestivi - to su modeli TTR-serije isušivača. Raspoloživi su u različitim izvedbama: od TTR 800, kompaktnog, učinkovitog agregata za sušenje sa učinkom isušivanja od 86 kg/24 h i količinom vazduha od 750 m³/h sve do TTR 8200 sa maksimalnim učinkom isušivanja od 46,2 kg/h. Izbor je Vaš.

Za primenu u higijenski osetljivim području je dostupni puno modela obe serije i u INOX izvedbi.

Koristite naše najbolje industrijske usluge

Nutzen Sie den Best-Practice-Industrieservice von Trotec

Pošto svako industrijsko preduzeće ima svoje karakteristične procese, sisteme i prostorije, svako rešenje za tretman vazduha takođe zahteva konfiguraciju uređaja specifičnu za svaki slučaj. Ukratko, često je teško izračunati kombinovane efekte strujanja vazduha, uslova vlažnosti vazduha i temperaturnih fluktuacija na čisto teorijskoj osnovi, na primer u područjima zaključavanja ili na transportnim trakama. Rezultat: Nepotrebni dodatni troškovi zbog prenaplaćenih zahteva ili - što je još gore - u praksi, nedovoljno funkcionalnih rešenja.

Možete računati na naše stručnjake

Potrebni su iskusni stručnjaci za klimatizaciju kako bi precizno izračunali potrebe u industriji i razvili prilagođene koncepte za klimatizaciju. Verujte našem timu stručnjaka i uslugama industrijskih usluga: Analiziramo situaciju individualnih potreba zajedno sa vama na licu mesta, utvrđujemo posebne zahteve uređaja i izrađujemo prilagođeno projektno rešenje do tačnog postavljanja uređaja.

Naši industrijski konsultanti takođe će vas rado obavestiti lično na Tel. +49 2452 962-777 o našim najboljim industrijskim uslugama iz prakse. Ili možete jednostavno poslati upit direktno našim stručnjacima u industriji sa vašim ličnim zahtevima. Odmah odgovaramo!

Po želji proizvodimo i adsorpcijske sušače vazduha po mjeri kao specijalnu izvedbu

Rado ćemo da proizvedemo po želji i adsorpcijske isušivače po meri kao savršenu specijalnu izvedbu po potrebi „made in Germany“, na primer:

 • TTR agregate za sušenje u higijenskoj izvedbi
 • TTR agregate za sušenje za suvi vazduh bez LABS
 • TTR agregate za sušenje sa ekstremno niskim tačkama rosišta

Iskoristite mogućnost planiranja, konstruisanja i proizvodnje specijalnih izvedbi sa prilagođenim za individualne potrebe u usklađivanju sa našim specijalistima: Ovdje saznajte više …

Isušivanje u mesnoj industriji

 Serijska oprema

 Opcija

 Nije raspoloživo

Dalji primeri primene za odvlaživanje vazduha

 • Isušivanje pri punjenju & pakiranju

  U kemijskoj i farmaceutskoj proizvodnji se vlažnost vazduha mora pri punjenju i pakiranju tačno upravljati. Naposlijetku bi šteta bila ogromna, ako bi se higroskopski proizvodi zgrudavali, lepili i ako bi njihova trajnost bila skraćena. Sa našim adsorpcijskim sušilicama se ti procesi optimalno mogu klimatizirati.

  Daljnje informacije
 • Isušivanje pri dozrijevanju mesa

  Suho zrenje mesa, takozvani Dry Aging, je umetnost za sebe. Ljubitelji mesa znaju ceniti zahtevan i dugotrajan postupak pri proizvodnji posebnog goveđeg mesa. Nije uzalud, da Dry Aged Beef slovi kao najbolja vrsta odreska na svijetu. Za proizvodnju nije samo bitna najbolja kvaliteta govedine. Takođe je neizostavljiva optimalna tehnička oprema prostorija za suvo zrenje. Specijalisti brižljivo paze...

  Daljnje informacije
 • Isušivanje vazduha u svinjogojstvu

  Prevelika vlažnost vazduha i temperature su sve drugo osim ugodni uveti klime za svinje, koje se drže. Da li uzgoj ili tov: Životinji je potrebno trajno optimalna klima, kako bi bila zdrava i produktivna. Primjena profesionalnih isušivača vazduha osigurava ugodne temperature i bolji vazduh, kako bi znatno povećala ugodnost svinja. Adsorpcijske sušilice Trotec su optimalna oprema – za porizvodnju...

  Daljnje informacije
 • Regulisanje vlage u sirani

  Valjda najvažniji proces u proizvodnji sira je zrenje mladog sira. Kod mekanog sira se proces zrenja odvija par dana ili tjedana. Kod tvrdih sireva se zrenje proteže na čak nekoliko mjeseci do godina. Pritom klima u zrionici igra odlučujuću ulogu kod razvoja sira i osiguranja kvaliteta proizvoda. Uobičajeno ovde temperatura leži između 7 i 15 stepeni, vlažnost vazduha između 75 i 95 posto....

  Daljnje informacije
 • Isušivanje vazduha u proizvodnji slatkiša

  Isušivači vazduha su dio osiguravanja kvaliteta u svakoj fabrici slatkiša i čokolade: U kompletnom proizvodnom lancu, uređaji osiguravaju suvi vazduh okoline. Pritom se svi proizvodni koraci i veličine prostorije sa sistemima za isušivanje vazduha te dotičnom mernom tehnikom može opremiti. Tipični problemi branše se tako sprječavaju.

  Daljnje informacije
 • Tunel za zamrzavanje i hladnjača

  Prehrambena industrija je konfrontirana sa paradoksom: Vodu pretvarati u led je s jedne strane smisao tunela za zamrzavanje i hladnjače. S druge strane je nastajanje leda ovde veliki problem. Ledom, mrazom i maglom u hladnoj infrastrukturi proizvodnje ovde dolazi do skupih nezgoda i smetnji sve do ispada proizvodnje. Dodatno poastavljene industrijske sušilice sprječavaju nastajanje leda...

  Daljnje informacije
 • Isušivanje u trgovačkom centru

  U trgovačkim centrima postoje različiti odjeli, kojima su potrebni različiti uveti klime. Tu je na primer odjel svežeg voća i povrća, koji trajno mora biti hlađen, kako bi roba što duže ostala svježa. U odjelu svežeg mesa, asortimana hladnog i smrznutog je još hladnije. Za optimalno, efektivno klimatiziranje pri takvoj raznolikosti standardni sistem klime u pravilu nije dovoljan. Jer zbog...

  Daljnje informacije