Korisnička podrška i podrška: +49 2452 962-450

Pon - Pet: 7:30 - 17:30

Ovlaživač vazduha za ugodnu klimu u prostoriji
Home Comfort
  1. Proizvodi i usluge
  2. Proizvodi ‑ HomeComfort
  3. Ovlaživanje
  4. Isparavajući ovlaživač vazduha

Ovlaživač vazduha za ugodnu klimu u prostoriji

Dišite slobodno u zatvorenim prostorijama – sa ovlaživačima vazduha kompanije Trotec

Verdunstungs-Luftbefeuchter B-Serie
Optimale Raumluftfeuchte
Verdunstungs-Luftbefeuchter B 400

Trotec isparavajući ovlaživač vazduha

U našem sortimentu vas očekuje širok izbor električnih ovlaživača vazduha sa različitim funkcijama i modernim dizajnom. Od kompaktnog početničkog uređaja pa sve do modela koji su podesni i za velike prostorije ili kojima uz dodatavnje mirisnih ulja možete prijatno da parfemišete vazduh u prostoriji, ovde se za svaki zahtev može pronaći odgovarajući isparavajući ovlaživač vazduha.

Optimalna vlažnost vazduha

Posebno tokom zime, vazduh u prostoriji može da bude previše suv. Ovo je rezultat više faktora: s jedne strane hladan vazduh spolja, koji u stan dospeva prilikom provetravanja, može da prihvati manje vlažnosti. S druge strane je tu grejanje, koje je zimi često uključeno na maksimum. Grejanje zagreva ionako suv vazduh i pokreće ga – a sa njim i kućnu prašinu. 

Ukoliko vlažnost vazduha padne na vrednost ispod 30 procenata, to može da ima realne efekte na naše zdravlje.

Upravo astmatičari i alergičari se često muče sa posledicama previše suvog vazduha u prostoriji. Idealna vlažnost vazduha se prema službeno priznatim vrednostima kreće između 40 - 60 procenata. Ovo je prema istraživanjima onaj opseg u kome se najveći broj ljudi posebno dobro oseća. Astamtičare i alergičare često nalazimo na gornjem kraju ovog opsega.

Vlažnost vazduha ne bi trebalo da iznosi više od 60 procenata jer se na zidovima i nameštaju nakuplja vlaga i to pre svega zimi dovodi do stvaranja plesni.

Slobodno dišite sa isparavajućim ovlaživačem vazduha

 

Slobodno dišite sa isparavajućim ovlaživačem vazduha

Previše suv ili previše vlažan vazduh u stanu nije štetan po nas ljude ali naše omiljene stvari kao što su antikviteti ili knjige mogu da budu oštećene.

Posebno suv vazduh kod nas može da izazove iritacije oka, učestale prehlade, suv kašalj ili do iricaije sluzokože. 

Sa isparavajućim ovlaživačem vazduha vazduh u prostoriji dovodite na optimalan nivo i možete najzad ponovo da odahnete. Ali kako bi trebala da izgleda optimalna vlažnost u prostoriji i kako u stvari funkcioniše električni isparavajući ovlaživač? 

Princip hladnog isparavanja za ovlaživače vazduha

Mnogi ovlaživači vazduha zagrevaju vodu koju sadrže – i time nehotično stvaraju perfektno tlo za bakterije. Kod principa hladnog isparavanja to nije slučaj, a na tome mi baziramo naše isparavajuće ovlaživače vazduha. Voda ostaje hladna i bakterijama ne daje nikakvu mogućnost da se razmnožavaju.

Pri tom se razlikuju dve opcije: isparivač sa saćastim filterom i isparivač sa rotirajućim bubnjem za ovlaživanje. Saćasti filter koristi specijalnu strukturu saća kojom se vazduh uvlači u navlaženi filter i „puni“ vlagom.

Kod ovlaživača vazduha sa rotirajućim bubnjem za ovlaživanje se vazduh usisava ventilatorom i sprovodi preko rotirajućeg bubnja sa specijalno navlaženim filterskim materijalom.

Time se vazduh obogaćuje optimalnim sadržajem vlažnosti u vazduhu ali i pročišćava.

Na dijagramu ugodnosti možete da očitate, na kojoj temperaturi i na kojoj vlažnosti vazduha se čovek najbolje oseća.
Dijagram ugodnosti
Smanjenje virusa i zagađivača kroz optimalnu vlažnost vazduha u sobi
Sluzokože moraju biti dobro navlažene
Optimalna vlažnost ubija viruse

Optimalno vlažen vazduh u sobi štiti od virusa i patogenih klica

Naučne studije dokazuju dvostruko visok zaštitni efekat optimalno regulisanog kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru u prevenciji infekcija. Virusi koji uzrokuju bolest, poput gripa ili virusa SARS-CoV-2, oslobađaju se disanjem, a kada se govori putem takozvanih aerosola, a ako nema dovoljno ventilacije, mogu plutati u sobi i do nekoliko sati. Nevidljiv, ali i dalje vrlo zarazan.

Pri optimalnoj vlažnosti vazduha između 40 - 60% procenata virusi se inaktiviraju u roku od nekoliko sekundi

Zaraznost aerosola opterećenih virusima presudno zavisi od preovlađujuće vlažnosti. Aerosoli se smanjuju u prekomerno suvom vazduhu u sobi, plutaju duže u vazduhu u sobi zbog male težine - i neprimetno se udišu. S druge strane, optimalno navlaženi vazduh menja koncentraciju soli čestica aerosola, tako da u njima sadržani patogeni postaju bezopasni odmah nakon što dođu u kontakt sa vazduhom.

Optimalno navlažene sluznice su najbolja i najprirodnija zaštita od infekcije protiv patogenih klica u vazduhu

Telo nije bez odbrane od opasnosti od virusa i bakterija. Ima sopstvene odbrambene mehanizme tela da se zaštiti od patogena u vazduhu. Sluzokoža usta, nosa i grla našeg respiratornog trakta su centralna komponenta sopstvenog imunog sistema našeg tela i kada su optimalno vlažne, pružaju visoko efikasnu zaštitu od patogena u vazduhu. S druge strane, previše suv vazduh u sobi uklanja potrebnu vodu iz sloja sluzi, tako da prethodno zaštitni sloj sluzi postaje tvrd, a zarazni patogeni mogu gotovo nesmetano da prodru u telo.

Podizanjem vlažnosti vazduha u zatvorenom na oko 50% minimizira se rizik od infekcije patogenima u vazduhu, tj. više puta u privatnom i profesionalnom okruženju.

Prijatna klima u prostoriji sa ovlaživačima vazduha kompanije Trotec

Bez obzira da li je reč o isparivajućem ovlaživaču vazduha ili prečsitaču vazduha, sa uređajima Trotec u najkraćem roku možete najzad ponovo da odahnete! Obe varijante dovode vlažnost vazduha na optimalan nivo, ne samo da bi se obezbedio zdraviji vazduh u prostoriji, već i da bi se zaštitio vaš nameštaj, knjige, slike ili antikviteti od neželjenih oštećenja usled previše suvog ili previše vlažnog vazduha.

Očuvanje vrednosti

Ispravno ovlaživan i normalizovan vazduh sprečava štete!

Gubitak vrednosti zbog suhog vazduha

Pogotovo u zatvorenim, grejanim prostorijama se rel. vlažnost vazduha često smanjuje daleko ispod optimuma od 45 - 55%. nameštaj, antikviteti, slike, muzički instrumenti i knjige se radi presuvog vazduha mogu ozbiljno oštetiti. U telefonskim centralama i računalnim prostorijama, elektrostatično nabijeni nosači podataka mogu prouzrokovati skupe kvarove.

Pouzdanim ovlaživanjem i filtracijom vazduha prostorije se vredni ili osetljivi umetnički predmeti i delovi nameštaja štite i održavaju!

Isparavajući ovlaživač vazduha

Svi Isparavajući ovlaživač vazduha u direktnom poređenju

Da bi ste pronašli za vas odgovarajući Isparavajući ovlaživač vazduha, ovde imate mogućnost da pregledno uporedite sve Isparavajući ovlaživač vazduha iz kompanije Trotec.

Modele koje ne želite da uključite u poređenje možete jednostavno da deselektujete.

Uporedni tehnički podaci

 Serijska oprema

 Opcija

 Nije raspoloživo