Korisnička podrška i podrška: +49 2452 962-450

Pon - Pet: 7:30 - 17:30

  1. Proizvodi i usluge
  2. Proizvodi ‑ HighPerformance
  3. Odvlaživanje
  4. Zaštita investicije za Vaše sušilice

Zaštita investicije za Vaše sušilice

Štete od vode preko 35 stepeni smanjuju trajnost sušilice na ispod 35 %

Sa ovim jednostavnim „35-pravilom“ možete trajnost Vaših sušilica na najjednostavniji način znatno povećati!

Ektremno visoka vlažnost vazduha pri jednako visokim temperaturama pogotovo rashladne sušilice dovodi brzo u crveno područje.

Ali to nije pitanje kvalitete komponenta, nego čiste fizike, koja vredi za sve sušilice na tržištu nezavisno o marki.

Iako kondenzacioni sušač pri umerenoj vlažnosti vazduha oko 70 % rel.vlaž. i dalje može bez problema da radi do 35 °C , veoma visoka vlažnost vazduha uz istovremeno visoku temperaturu u prostoriji dovodi do toga da se vlažnom vazduhu u prostoriji dodaje značajno više energije koja preko rashladnog sredstva mora dodatno da bude „odrađena“.

Otuda jako raste pritisak rashladnog sredstva, što dovodi do uništavajućeg opterećenja kompresora.

Isušivači vazduha će doduše i dalje raditi, ali znatno preko njihovog limita „duboko u tamno crvenom području“, što ekstremno skraćenu trajnost ima kao posledicu.

Ipak se ne može bez korištenja kondenzacijske sušilice na primer pri sanaciji šteta od vode ili građevinskog sušenja – adsorpcijski isušivači vazduha su Ovde u ekonomskoj poređenju znatno slabiji i potom nisu alternativa.

Zato Vam dajemo slijedeću preporuku o zadržavanju vrednosti u praksi:

Trajnost Vaših sušilica možete produžiti bez problema, ako pri građevinskom sušenju ljeti ili isušivanju šteta od vode uvek pazite, da su temperature prostorije uvek znatno ispod 35 °C!

Pri tehničkim isušivanjem nakon šteta od vode se to najjednostavnije može realizovati, tako da topli procesirani vazduh odvodite preko u Qube integrisanog priključnog nastavka direktno putem 50-mm creva iz prostorije.

Ako odvod nije moguć, onda se postrojenje za sušenje pregradnog sloja može da instalira i izvan prostorije za sušenje i putem PlanoPro mlaznicom ispod vrata se može spojiti.

Konačno, procesni vazduh korišćenih sušača izolacije je srazmerno odgovoran za zagrevanje temperature u prostoriji - nezavisno od modela ili proizvođača. Zato sušači izolacije sa turbo motorom kompanije Trotec poseduju toplotnu zaštitu koja automatski isključuje uređaje zavisno od klimatskih uslova na temperaturi od pribl. 40 do 45 °C. Osim toga, Qube+ poseduje senzorsku termo zaštitnu funkciju kojom se uređaj kod rizika od pregrevanja prvo prebacuje na stepen 1 a zatim - zavisno od razvoja temperature - senzorski kontrolisano ponovo vraća na normalan režim rada ili ga isključuje. Ova zaštita ne samo da značajno produžava životni vek vašeg sušača izolacionog sloja i odvlaživača vazduha, ona kod klijenta sprečava nastanak oštećenja do kojih dolazi usled visoke temperature na materijalima u prostoriji i konstrukciji objekta.

Svejedno da li građevinsko sušenje ili tokom sanacije šteta od vode, transport vlage u građevinskeim materijalima sledi pri previsokim temperaturama ionako samo difuzijom umesto kapilarno – efektivno isušivanje se pri temperaturama od 45 °C znači uopće ne događa.