Korisnička podrška i podrška: +49 2452 962-450

Pon - Pet: 7:30 - 17:30

Kod građevnih sušilica "Must have": automatika otapanja vrućim plinom
  1. Proizvodi i usluge
  2. Proizvodi ‑ HighPerformance
  3. Odvlaživanje
  4. Čemu automatika otapanja­vrućim gasom?

Automatika otapanja vrućim gasom

Ovako obrtnički isušivač vazduha postaje prava građevinska sušilica

Obrtnički isušivači vazduha moraju biti čvrsti. Među ostalom grube okoline upotrebe i često menjanje mesta zahtevaju robusno metalno kućište, stabilne kotače ili role i ukupno solidnu izradu. Ovde se na tržištu dostupni obrtnički isušivači ne razlikuju puno što se tiče izgleda od građevinskeih sušilica. Ali da li je zbog toga svaki obrtnički isušivač automatski primenjiv i kao građevinska sušilica?

Bez automatike otapanja vrućim gasom nema sposobnosti građevinskog sušenja

Svi obrtnički isušivači vazduha su u pravilu kondenzacijske sušilice, stvaraju znači kondenzaciju postojane vlage u prostoriji, kako bi mogli da skupe i odvodei kondenzat. Na taj način se vazduhu trajno oduzima vlaga i on postaje suši.

Da vlaga iz usisanog vazduha može kondenzirati, njegova se temperatura mora da smanji ispod tačke tačka rosišta. To se događa na isparivaču uređaja za sušenje, koji se rashladnim sredstvom vrlo jako hladi.

Bez tehničkih protumera bi ovaj postupak donio fatalni deficit sa sobom: Isparivač se počinje lediti na temperaturama od 16 °C do 17 °C i uvek napredovano zaleđivanje bi na kraju ne samo dovelo do stalnih opadanja učinka, nego i toatlnom ispadu cijelog sistema.

Iz tog razloga je svaka kondenzacijska sušilica opremljena sa svojom napravom za redovito odleđivanje isparivača – automatikom otapanja. I tu je najbitnija razlika između obrtničkih isušivača i građevinskeih sušilica.

Samo zato što piše građevinska sušilica,
ne znači da i je

Kod uobičajenih obrtničkih isušivača vazduha otapanje sledi najčešće elektronski upravljano vkaišom ili senzorom putem cirkulacijskog pogona, zato često i nazvano elektronsko otapanje: Kompresor se isključuje u modusu otapanja, dok ventilator najčešće radi i dalje i optječe ispraviača za otapanje leda sa togasom kompresora. Taj postupak je dokazan i u pravilu dobro funkcioniše u zagrejanim okolinama preko cca. 15 °C.

Koristite takve sušilice u hladnijim okolinama – ispod 15 °C, rosište se nalazi znatno niže, što ovisno o postupku ima posledicu jačeg nastajanja leda na isparivaču, jer se pri uređajima s cirkulacijskim otapanjem na temelju dužeg trajanja otapanja praktično stalno mora otapati. Regularan pogon isušivanja kod takvih uređaja onda znači skoro više ni ne postoji! A na gradilištima srednje Evrope su u pravilu temperature oko 200 dana, barem noću, ispod  15 °C.

Iz tog razloga su građevinske sušilice opremljene sa potpuno drugačijem sistemom otapanja – otapanje vrućim gasom u Bypass­postupku. Tu se aktivno koristi vrući gas hladne cirkulacije za brzo i efektivno otapanje. Kod početka zaleđivanja se automatski otvara specijalan ventil, vrući gas vodi prema isparivaču i zatvara se nakon otpanja za nastavak regularne cirkulacije rashladnog sredstva za pogon sušenja.

Naspram cirkulacijskom otapanju, automatika vrućim gasom omogućuje dramatično kraće faze otapanja, što je za efektivno isušivanje vazduha u niskotemperaturnim područjima kao što su negrejane prostorije, silni preduvjet. Naposletku sledi isušivanje vazduha isključivo u fazama ne otapanja sušilice!

Kratko rećeno: Ako tražite građevinskeu sušilicu, prvo pitajte za otapanje vrućim gasom. Ako ga nema, onda to nije građevinska sušilica, vrlo jednostavno!