Nije podesno kao trajna zamena za odvlaživač vazduha: Granulat
Home Comfort

Imate pitanje?

Za daljnje informacije Vam stojimo na raspolaganju.

Krajnji potrošač: +49 2452 962 450
E-Mail: info@trotec.com
  1. Proizvodi i usluge
  2. Proizvodi ‑ HomeComfort
  3. Odvlaživanje
  4. Praktično znanje o odvlaživačima vazduha
  5. Pregled postupaka odvlaživanja vazduha

Postupci odvlaživanja vazduha

Dve tehnologije - jedan cilj: Kontrolisano smanjenje previsoke vlažnosti vazduha

Pre nego što vam bliže predstavimo oba postupka podvlaživanja vazduha moramo prvo da razotkrijemo jedan mit:

Grejanje povećava toplotu, ne suši

Grejanje se definitivno ne ubraja u postupke odvlaživanja vazduha! Topliji vazduh doduše može da prihvati više vode u odnosu na hladniji. Tako se zagrevanjem temperature u prostoriji uz isti sadržaj vode u početku zaista smanjuje relativna vlažnost vazduha u tom toplom vazduhu.

Ali što je vazduh topliji utoliko više ga okružuju hladnije površine na kojima opet dolazi do kondenzacije vlage. Jer zagrevanjem vazduha ne dolazi do toga da vlaga nestane - sadržaj vode u vazduhu ostaje isti.

Da bi dakle trajno efikasno odstranili sadržanu vlagu iz vazduha u prostoriji, kao tehničko rešenje dolazi u obzir samo odvlaživanje vazduha putem kondenzacije ili adsorpcije.

Kondenzacija protiv adsorpcije

Svi uređaji koji se nude na tržištu i koji se nude kao rashladni sušači, kondenzacioni sušači, kondenzacioni odvlaživači vazduha ili Peltier odvlaživači, zasnivaju se na principu kondenzacije.

S druge strane posteje tehnologije za adsorpciono sušenje. U to se ubraja i često hvaljeni granulat, ali zaista osetno, trajno odvlaživanje vazduha se kod ovog postupka postiže samo primenom električnih uređaja sa regeneracijom toplog vazduha, što je poznatije kao adsorpcioni odvlaživač vazduha.

Sve je pitanje tehnike

Iako se neki nazivi uređaja na tržištu razlikuju, po pravilu je uvek reč o nekoj od ove dve grupe uređaja iz čijeg imena se već može zaključiti koja je tehnologija odlavživanja vazduha ugrađena u njih.

Osim granulata, kod svih električnih uređaja je postupak isti, okolni vazduh se prvo usisava ventilatorom radi odvlaživanja, i onda se iz istog unutar uređaja izvlači vlaga, tako da se suv vazduh ponovo vraća u prostoriju, a koji se stalno meša sa vlažnijim vazduhom u prostoriji sve dok ne bude dostignut željeni nivo vlažnosti vazduha.

Postupci odvlaživanja, polja orimene i ograničenja ove dve grupe uređaja se ipak znatno razlikuju:

Kada je vlažnost vazduha previsoka, skupim grejanjem se ne postiže ništa: vazduh se zagreva ali ostaje vlažan.
Grejanje povećava toplotu, ne suši
Jednostavno provetravanje takođe ne predstavlja rešenje za odvlaživanje vazduha jer se na taj način iz vazduha u prostoriji ne može trajno odstraniti vazduh.
Ne pomaže ni samo provetravanje
Kesice sa sredstvom za isušivanje kao zaštita od vlage se prvenstveno koriste kao zaštita u transportu za cipele, elektroniku, kofere, torbe ili lekove.
Kesice sa sredstvom za isušivanje kao zaštita od vlage u transportu

Kondenzacija

Kao što je već u poglavlju 1 napomenuti i prikazano preko krive zasićenja kapacitet preuzimanja vode vazduha zavisi isključivo od temperature. Što je temperatura niža utoliko manje vode vazduh može da veže.

Ali šta se dešava kada se vodom obogaćeni vazduh najednom ohladi, tako što na primer dođe u kontakt sa nekom hladnijom površinom?

U tom slučaju se prekoračuje granica zasićenja od 100 % relativne vlažnosti vazduha, vazduh ne može da nosi višak vlage, i ona se posledično kondenzuje na hladnoj površini kao voda.

I vazduh mora ponekada da pusti paru

Zato što se vodena para na ovoj temperaturnoj granici kondenzuje u vodu, to se naziva tačka rose. Ovaj fenomen vam je sigurno poznat na hladnim staklenim flašama leti na kojima se stvara kondenzat, ili kod zamagljenih prozora zimi i ogledalima u kupatilu kada se tuširate. I maglovita jutarnja rosa je vidljivi znak vlagom zasićenog hladnog vazduha.

Kada se vazduh dakle hladi, on može da prihvati manje vodene pare i prekomerna vlaga se kondenzuje na hladnijim površinama.

Po ovom fizičkom principu rade kondenzacioni sušači - koji se zato nazivaju rashladni sušači, jer rashlađuju vazduh koji u njima struji ispod tačke rose i kondenzacijom izvlače sadržanu vlagu preko hladne površine.

Tržišna ponuda rashladnih sušača se proteže od snažnih kondenzacionih sušača sa kompresorom - takozvani rashladni kompresorski sušači - pa sve do izuzetno kompaktnih Peltier odvlaživača vazduha koji troše malo energije, ali imaju znatno manji učinak i mnogo lošiji energetski bilans.

Adsorpcija

Dok kondenzacioni sušači odvlažuju na osnovu tačke rose, adsorpcioni odvlaživači vazduha koriste princip sorpcije. Pri tom se koristi pad pritiska pare između vlažnog vazduha i higroskopskog sorpcionog sredstva za izvlačenje vode iz vazduha.

Čak se i granulat za odvlaživanje ubraja u ovu kategoriju, iako je on u najboljem slučaju podesan samo za održavanje suvoće najmanjih zatvorenih unutrašnjih prostora.

Granulat - uglavnom nedovoljan kao permanentno rešenje

Izvorna i glavna svrha primene ovih kesica je zaštita robe koja je osetljiva na vlagu prilikom transporta i skladištenja. Svako od nas zna male kesice priložene uz torbe, elektroniku, lekove ili odeću.

Ipak granulat nije dobar kao prava alternativa odvlaživačima vazduha. Oni su o neekonomično rešenje, koje zahteva da se redovno dokupljuju sveže kese granulata za rezervoar za prikupljanje, jer se granulat u njemu ne regeneriše. Slično kao i sunđer, sredstvo za isušivanje permanentno usisava vodu iz vazduha i potrebno ga je zameniti kada je kompletno natopljeno - dugoročno to je izuzetno skup postupak.

Kod uređaja sa regeneracijom toplog vazduha to je drugačije. U njemu se okreće točak za sušenje koji je obložen jako higroskopskim materijalima kao što su silica gel ili litijum hlorid, koji izvlače molekule vode iz usisanog vazduha i koji struji preko točka za sušenje.

Da bi točak za sušenje mogao kontinuirano da prihvata vlagu, ona mora da bude predata na nekom drugom mestu što se odvija kroz regeneraciju toplog vazduha: Kroz područje za regeneraciju točka za sušenje se provodi topli vazduh i koji, pomoću toplotne energije, vodenu paru prethodno vezanu unutar rotora, ponovo oslobađa iz silica gela.


Sledeća poglavlja u vezi kondenzacije:

Poglavlje 2.1: Kondenzacioni sušači sa kompresorima
Poglavlje 2.2: Kondenzacioni sušači sa Peltier tehnologijom


Sledeća poglavlja u vezi adsorpcije:

Poglavlje 2.3: Adsorpcioni odvlaživač vazduha

Zamagljeno ogledalo nakon tuširanja
Maglovita jutarnja rosa
Stvaranje kondenzata na hladnim staklenim flašama leti
Bez obzira da li vruć tuš, jutarnja rosa ili hladni napici, kondenzacija je svakoga dana svuda prisutna. Vlažan vazduh se sreće sa hladnijim okruženjem ili površinu i kondenzuje se - princip funkcionisanja rashladnih sušača.

Grafika prikazuje ograničenja primene postupka odvlaživanja u pogledu klime u prostoriji za hlade sušače i adsorpcione odvlaživače vazduha. Kod rashladnih sušača se modeli sa otapanjem recirkulacijom vazduha - za razliku od odvlaživača sa otapanjem sa toplim gasom - mogu koristiti samo u temperaturnom opseg iznad 15 °C.
Ograničenja primene postupka odvlaživanja u pogledu klime u prostoriji
I posip za mačke funkcioniše po principu adsorpcije. Ekstremno higroskopski materijal usisava svaku vrstu vlage i mora se redovno menjati.
I posip za mačke funkcioniše po principu adsorpcije

Odvlaživači-uređaji – Praktično znanje kompanije Trotec

Praktično znanje o odvlaživačima vazduha - pregled svih poglavlja

Poglavlje 1: Osnovna znanja u vezi vlažnosti vazduha - sve je apsolutno relativno
Poglavlje 2: Pregled postupaka odvlaživanja vazduha – kondenzacija i adsorpcija
Poglavlje 2.1: Kondenzacioni sušači sa kompresorima
Poglavlje 2.2: Kondenzacioni sušači sa Peltier tehnologijom
Poglavlje 2.3: Adsorpcioni odvlaživač vazduha
Poglavlje 3: Koji postupak odvlaživanja za koju svrhu?